WK Qatar 2016

Morgen wordt het WK wielrennen verreden in Qatar. Er is de afgelopen week volop gemekkerd – door renners en journalisten – over de plaats van handeling. En dat is volkomen terecht. Het is er veel te warm, er heerst geen enkele koerssfeer en het rimpelloze parcours is een WK onwaardig. Dat laat onverlet dat er morgen ‘gewoon’ een regenboogtrui voor het oprapen ligt. En dat is, na de gele trui van Tour de France in Parijs, de hoogst haalbare prijs voor een individuele renner in een kalenderjaar.

Van mijn kant dit keer geen mooie verhalen en plaatjes over de omgeving, geschiedenis en culinaria van Qatar. Zie het als een stil protest van ondergetekende tegen de UCI, die andermaal heeft aangetoond het belang van de sporters ondergeschikt te achten ten opzichte van haar bestuurders.

Enfin. Vrijwel iedereen voorspelt morgen een massasprint van de rapsten der aarde. Ik voorspel, tegen beter weten in, een sprint van een bovenaardse kopgroep die het woord “anticiperen” tot toverwoord heeft gepromoveerd.

Na zes uur koers vol zijwind en extreme temperaturen, zal geen enkel land meer over een lange sprinttrein beschikken. Het is dus zaak om in de laatste twee ronden de topspurters onder druk te zetten door vroeg te openen. En dat lukt alleen als je mannen vooruit stuurt, die een sprint van een kopgroep ook kunnen áfmaken. Ik ben er zeker van dat alle bondscoaches van de grote landen deze tactiek zullen toepassen. Maar ja, de uitvoering hè….?

Van de ca. 200 renners die morgen aan de start staan, is minstens 75% kansloos voor de eindzege. Een paar sterke finishers hebben een te kleine ploeg om potten te kunnen breken in de finale. Tot deze categorie behoren: Stybar (Tsjechië), Phinney (USA), Richeze (Argentinië), Bennett (Ierland), Navardauskas (Litouwen) en Hutarovich (Wit-Rusland).

Uit welke namen kunnen we dan wel kiezen voor de regenboogtrui van 2016? In onderstaande linker kolom heb ik de mannen staan, die zich pas in de allerlaatste kilometer aan het front moeten melden.

In de middelste kolom de mannen die moeten “anticiperen” in de laatste ronde(s). In de rechterkolom staan de renners die strategisch worden uitgespeeld ten faveure van de mannen links van hen. Maar ook zij mogen hopen op eremetaal…..

qatar-winnaars

Veel plezier allemaal!

Maassalama, مع السلامة !

Robert Dousi

Twitter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s