Roemruchte Reuzen

Na de etappe van gisteren met de eerste serieuze Pyreneeën berg (de Col d’Aspin) zouden we vast en zeker een nieuwe gele trui drager hebben. Maar Greg van Avermaet ging doodleuk mee in de kopgroep en zag zijn voorsprong zelfs iets toenemen. Wat een bijzondere kerel is dat toch.

De etappe van vrijdag werd op grandioze wijze gewonnen door karakterman Steve Cummings van Dimension Data. De ploeg is met vier etappezeges (waarvan drie sprints van Mark Cavendish) dé grote winnaar van de eerste Tourweek. De mannen zitten in een enorme flow en renners als Edvald Boasson-Hagen en Serge Pauwels zijn vast ook nog wat van plan.

Dimension Data

Vandaag trekt de Tourkaravaan het hooggebergte in. De renners vertrekken vanuit Pau, een geliefde pleisterplaats van de Tourorganisatie. De stad dankt haar naam aan een verbouwing in de 10e eeuw. Op de vlakte boven de rivier Gave werd een zogenaamde palissade aangelegd ter versterking van de weg naar Spanje. In de streektaal van weleer, de Langue d’Oc, heette dat een palum of pieu. Pau is een verbastering van deze woorden.

Het centrum van Pau herbergt een mooi groot plein, de Place de Verdun, en een schitterende promenade: de Boulevard des Pyrénées. Het uitzicht is daar zo mooi dat het de 19e -eeuwse Franse dichter verleidde tot een lofzang: ‘Pau est la plus belle vue de terre comme Naples est la plus belle vue de mer’, oftewel: zoals Napels de mooiste blik op zee heeft, heeft Pau het mooiste zicht op aarde.

Pau

Komend weekend moet het peloton een paar roemruchte reuzen over. De bekendste Pyreneeën-col is zonder twijfel de Tourmalet en dit is gelijk de eerste hindernis van vandaag. De klim start officieel pas na 86 kilometer koers en is 19 kilometer lang, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4%. Eigenlijk gaat het vandaag vanuit de start in Pau tot aan de voet van de Tourmalet al steeds licht omhoog. De steilste stukken van deze Col hellen meer dan 10% en zitten in de laatste drie kilometer van de klim.

Col du Tourmalet

Na de Tourmalet volgen er bergen van 2e categorie (Hourquette- d’Ancizan), 1e categorie (Val Louron-Azet) en als laatste de Col de Peyresourde van 1e categorie. Tot slot volgt een afdaling van 15 kilometer naar Bagnères-de-Luchon. Zowel in 2010 en 2012 kwam de Fransman Thomas ‘Titi’ Voeckler hier als winnaar over de streep. Ik vind alles goed vandaag, zo lang deze vervelende Franse bekkentrekker niet wint.

Voeckler

Mijn wielerbijbel ‘Het Frankrijk van de Tour’ van Jeroen Wielaert staat vol met schitterende anekdotes, legendes en citaten. Het mooie van veel van deze wielrenverhalen is dat je nooit weet of, en zo ja -in hoeverre- ze volledig op waarheid berusten. Mij maakt dat helemaal niks uit. Het verhaal over Napoleon Paoli wil ik jullie dan ook niet onthouden….

Op 7 juli 1920, tijdens de Touretappe van Bayonne naar Luchon, had deze Italiaanse wielrenner wel heel veel pech. Vlak voor de beklimming van de Tourmalet was Paoli tegen een ezel aangereden, over de kop geslagen en op de rug van het geschrokken dier geland. De ezel ging er als een haas vandoor. Paoli durfde er pas na een kilometer af te springen, toen het dier buiten adem was, en moest toen terugrennen naar zijn fiets. Alsof dat nog niet genoeg was, kreeg de Italiaan een klein uur later een afgebroken steen van de bergrand op zijn kop. Paoli reed nog wel de Tourmalet op, maar gaf later op en ging in een schuur liggen slapen. Haha!

Paoli

Terug naar 2016. Zondag maakt de Tour de France een uitstapje naar Spanje en Andorra. Er wacht de renners wederom een loodzware etappe. In totaal moet het peloton deze dag vijf zware beklimmingen trotseren, waarvan drie van 1e categorie en één van 2e categorie. De finish is bovenop Andorra Arcalis, een klim van buitencategorie, ruim 10 kilometer lang en 7,2% gemiddeld.

De Spaanse fans komen met vele tienduizenden naar de Pyreneeën en gaan altijd compleet uit hun dak als de renners langs hen naar boven dansen. Het gaat elk jaar maar nèt goed met al die meerennende mafkezen. Ik hoop altijd dat die gasten op hun bek gaan, maar dan natuurlijk wel zó dat ze geen renners in hun val meesleuren. Het zal je gebeuren zeg……

Vielha Andorra

Wat eten we in dit grensgebied?

De gerechten in Andorra lijken erg op die van de Catalaanse keuken. Er wordt gekookt met veel verse ingrediënten zoals wild, rivierforel en allerlei soorten champignons. Een bekende specialiteit in Andorra is ‘trinxat’, een gerecht dat bestaat uit een combinatie van groene kool, spek en aardappelen.

Ook de ‘tupi’ kaas is een lokale specialiteit. Deze kaas gist in een aardewerken pot en wordt vervolgens verrijkt met knoflook en brandewijn. We gaan het ons dit weekend makkelijk maken en gaan voor een simpele- doch smakelijke- Truites de Carreroles, een paddenstoelen omelet.

Paddestoelen omelet

Wat drinken we erbij?

Een lekker koud biertje. Sinds een jaar of tien wordt er in Andorra bier gebrouwen. In de plaats Ordino staat een kleine brouwerij waar Alpha bier wordt gemaakt met water uit het riviertje de Cortinada. De benodigde hop wordt ook in Andorra zelf verbouwd. Er is keuze uit vijf smaken, pick your own favourite!

Alpha bier

Santé et a bien tôt, mes amis!

Robert Dousi

Twitter @robertdousi

Advertenties

4 gedachtes over “Roemruchte Reuzen

  1. Na lezing van Roemruchte Reuzen ga ik ontspannen genieten van het beulswerk. De paddestoelen omelet sla ik over, biertje niet.

  2. Ben er klaar voor Robert. Eindelijk vuurwerk hoop ik want tot nu toe was het wat bleekjes. Hoop ook dat Kelderman zich wat meer en zonder gene laat zien. Zal Marsha maandag wel vertellen hoe het me is vergaan.

    • Veel plezier Joop! Kelderman moet gewoon aanvallen, over 20 jaar weet niemand meer of hij 8e of 28e is geworden. Maar een etappezege (of serieuze poging daartoe) herinnert iedereen zich! Groeten, ook van Marsha, Robert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s