Prognose WK Richmond 2015

Dit keer geen regulier “Dousi op Koers” stukje met gebruikelijke informatie over het parcours, de omgeving, de geschiedenis of culinaria uit de streek.

Wat dan wel?

Een spoedcursus “Hoe voorspel ik de winnaar van het WK wielrennen 2015”. Onderstaand neem ik jullie mee hoe ik bij zo’n prognose te werk ga.

Hier gaan we!

Aan de start van het WK wielrennen 2015 in Richmond (USA) staan morgen 200 mannen. Driekwart van hen weet zelf dat ze kansloos zijn, zelfs voor een bijrol in de finale. Het laatste kwart van het peloton heeft wèl snode plannen, als meesterknecht, als troefkaart in de finale of als kopman die wordt geacht het podium te halen.

Maar wie zijn dat dan en waarom?

Eerst maar eens de lijst met alle landen erbij pakken voor een eerste schifting. Daarop staan in totaal 45 landen:
• 9 landen mogen wegens vroeger behaalde resultaten met 9 renners aantreden.
• 10 landen staan met 6 renners aan de start
• 15 landen vertrekken met 3 renners
• 3 landen met 2 renners
• 8 landen met 1 renner

Ik begin met het wegstrepen van de eenlingen uit de kansloze landen:

Chili (1)
Ecuador (1)
Griekenland (1)
Guatemala (1)
Letland (1)
Roemenië (1)
Servië (1)
Venezuela (1)

Ik zoom verder in op de lijst. Argentinië en Brazilië hebben meer verstand van voetballen. Algerije en Canada (hoewel beiden met 6 man aan de start) zullen ongetwijfeld de hele dag mannen in de kopgroep hebben. Maar ze zitten allang aan de thee als de bel voor de laatste ronde klinkt.

Exit dus voor:

Argentinië (2)
Brazilië (3)
Algerije (6)
Canada (6)

Zo, de kop is eraf. Nog maar 175 renners in koers.

Voor de volgende schifting moet je enig verstand van ‘namen en rugnummers’ hebben. Een groot aantal renners in koers heeft morgen een rol toebedeeld gekregen om één of meerdere kopmannen van hun land koste wat het kost in de finale te krijgen. Dat kunnen renners zijn die in het dagelijks leven ook ‘gewoon’ knecht zijn. Maar ook wereldtoppers die vanwege het type parcours (korte klimmetjes en kasseistroken) niet als kopman worden uitgespeeld voor dit specifieke WK.

Het gaat te ver om iedereen die in mijn volgende schifting sneuvelt individueel te behandelen maar laten we Nederland als voorbeeld nemen:

Nederland start met twee kopmannen (Terpstra en Boom). Langeveld en T.Dumoulin zijn de reserve kopmannen die strategisch kunnen worden uitgespeeld als vooruitgeschoven pion en/of cipier van een buitenlandse kopman. Gesink en Mollema zullen volgend jaar bij de Olympische Spelen in Rio worden uitgespeeld als kopmannen. Morgen niet. Na ongeveer 180 kilometer koers gaan zij meespringen of, indien nodig, op kop rijden. De laatste ronde kijken ze voor een TV.

De resterende drie Hollanders, te weten: Dylan van Baarle, Jos van Emden en Pim Ligthart (hoewel zelf ook zeer verdienstelijke renners!) kennen hun plek. Ze moeten de eerste vier genoemden de hele dag uit de wind houden en van bidons voorzien.

Dus: 4 van de 9 NL renners gaan door naar de finale. Voor de goede orde: met de finale bedoel ik pakweg de laatste 35 kilometer. De Italianen, Belgen en Spanjaarden hebben dan zonder twijfel een numerieke meerderheid in de finale.

Wie zitten er nu nog in koers? Nog ‘maar’ 93 renners, dat ruimt al lekker op.

Wie zitten er nog in koers.

Nu gaat het snel. Er volgt nu een tweetal vragen die het peloton kanshebbers gaat decimeren.

Vraag 1: Gaat het WK in Richmond 2015 gewonnen worden door een dark horse waar helemaal niemand rekening mee houdt? Antwoord: Nee. Teveel landen hebben belang bij een eindsprint en/of ultieme punch in de laatste ronde. Eenlingen en kopgroepjes zullen niet vooruit blijven.

Wie zijn er dan nog over die het WK kunnen winnen? Deze 45 man:

45 man over

Vraag 2: Gaat het WK in Richmond 2015 gewonnen worden door een renner die heeft aangetoond een koers van meer dan 250 kilometer te kunnen winnen, in een sprint bergop bovendien? Antwoord: Ja!

Aha. Wie hebben we nog over? 90% van het peloton is afgevallen.

Onze top 20 staat vast, alleen de volgorde nog niet.

Man over

Ok. De laatste 20 toprenners verdienen wèl een korte toelichting. Want ik wil nog eens van 20 naar 10 renners. Hiervoor moeten we de mannen één voor één beschouwen. Wie laten we afvallen als mogelijke WK winnaar? Dit is niet makkelijk. Maar het moet wel gebeuren.

We beginnen met de man die zo’n beetje elke koers op het podium staat: linkmichel Valverde, de leider van het UCI klassement. De klimmen zijn naar mijn mening niet steil genoeg voor hem om het verschil te kunnen maken. En daar komt bij: in koersen als ´Luik/Bastenaken/Luik´ en De ‘Waalse Pijl’ hoeft hij niet af te rekenen met topsprinters als Degenkolb, Kristoff en Matthews, hier wel. Het zou mij niet verbazen als de Spanjaarden uiteindelijk de relatief onbekende troefkaart Lobato in de sprint uitspelen. Maar winnen? Nee, dat zie ik hem niet doen. De Spanjaarden vallen af. Adios!

Vervolgens laat ik twee mannen afvallen die zich hoogstwaarschijnlijk in de allerlaatste ronde als bliksemafleider gaan opofferen. Dit zijn de Aussi Gerrans (voor Matthews) en de Waal Gilbert (voor Van Avermaet). En nu ik toch bezig ben in deze buitencategorie jokers: ook Gallopin (mits Bouhanni er nog bijzit) en Boasson Hagen (Kristoff) zijn niet ‘Plan A’ van hun land, dus laten we ze afvallen. Aan Bouhanni heb ik, ik kan er niks aan doen, een hekel. Ik moet objectief blijven en hem eigenlijk meenemen naar de top-10. Maar ik vertik het.

Nog 13 renners over. Welke drie schrap ik als laatste?

Bij de Duitsers moet ik kiezen tussen Degenkolb en Greipel. Ik kies voor de eerste vanwege de kasseien. De Italianen hebben een heel leger sprinters meegenomen maar ik geloof er gewoon niet in dit jaar. Vandaar dat ik eerder al Nizzolo, Viviani, Trentin en Bennati heb laten afvallen. Voor ‘coming man’ Felline is deze koers mijns inziens nog te lang. Zijn linke landgenoot Ulissi kan na 250 + kilometer nog wèl heuvelop sprinten. Hij gaat mee naar mijn top 10.

Wie níet link genoeg is om de moeilijkste koers van het jaar te winnen, is onze landgenoot Lars Boom. Hij hoort bij de allerbesten van de wereld op dit soort terrein maar heeft geen unieke punch of sprint die de andere laatst overgeblevenen wel hebben. Hij valt ook af.

Dit wordt mijn top-10 voor het WK in Richmond 2015:

Top 10

Heel veel plezier allemaal (en succes voor de gokkers onder jullie)

Robert Dousi

7 gedachtes over “Prognose WK Richmond 2015

  1. Klasse ook maar eens op onze salesfunnel loslaten 😊deze analysemethode

    Verzonden met mijn Windows Phone
    ________________________________

  2. Laat ik nou zeker weten dat jouw laatste 20 daadwerkelijk in de finale zitten. Dank, helderder kan ’t niet. Wie wereldkampioen wordt weet ik niet maar ik denk ’n Astana.

    • Hoi Thomas, hoewel genoeg doping voorradig , heeft de PLOEG Astana geen favoriet op dit WK voor landentrams. Dit zou dan moeten komen van Nibali. LL Sanchez of Boom. Aru en Landa doen niet mee. A demain! Gr R

  3. Robert… Super prognose met de ultieme onderbouwing van je top 10. Weet je wie in eens weg is gevallen bij jou? Gallopin.
    Deze man gaat laatste ronde met van Avermaet en nog een paar, of desnoods alleen…En wint.

  4. Heel goed weer! Maar met Breschel zit je fout. Ik ruil hem in voor Greipel!

Plaats een reactie