De Nederlandse Berg

Het is 1 juli in het jaar 2056. De 70-jarige Robert Gesink zit samen met zijn twee kleinzoons naar de TV-wall in zijn huiskamer te kijken. Aan de vooravond van de Tour de France kijken de Gesinks naar een wielrenclip over de eerste helft van de 21e eeuw. Achtereenvolgens komen de Nederlandse helden van weleer langs: Erik Dekker met zijn drie etappezeges in het jaar 2000, Michael Boogerd op La Plagne in 2002 en Pieter Weening (Gérardmer, 2005).

Het volgende decennium breekt aan: Lars Boom (Arenberg, 2014), Wilco Kelderman (Digne-Les-Bains, 2017), Tom Dumoulin (Colmar en Millau, 2019)……

“Hé opa, jij hebt toch ook in de jaren ’10 gekoerst?“

Uit de keuken komt mevrouw Gesink net de kamer ingelopen met een dienblad. Zodra ze de vraag hoort, versnelt ze subiet haar pas. De limonade en de koekjes landen vluchtig op de salontafel en nog voor haar man kan antwoorden, pareert ze:

“Ja zéker jongens. En hoe! Hier bijvoorbeeld (ze wijst naar de TV-wall)…. in dit jaar 2015 waar Chris Froome voor de tweede keer de Tour won…. hier werd jullie opa 6e in het eindklassement!”

De beide kleinzoons kijken hun oma aan. Langzaam gaat de blik naar hun zwijgende opa om vervolgens snel hun ogen neer te slaan. De jongens schuifelen wat met hun voeten en knikken dan, bijna onzichtbaar.

“Eh ja , echt goed hoor – zesde plek”, zegt de oudste na acht seconden die voor hun grootouders acht minuten leek te duren.

“Supergoed opa”, prevelt de jongste kort daarna.

“Nou, drink nou maar jullie limonade op jongens, dan neemt oma jullie zo even mee de tuin in.”

Robert Gesink zakt iets onderuit. Op het scherm ziet hij de druistige Mikai Boogerd in 2030 zegevieren op Alpe d’Huez, de Nederlandse berg. “De zoon van” werd dat jaar 45e in het eindklassement. Gesink masseert zijn slapen, sluit zijn ogen en luistert naar de plaat van The Nits uit 1987 die onder de videoclip is gezet.

Knipsel

Knipsel2

Allerbeste Robert Gesink: prove me wrong.
Zorg dat jij in die videoclip wordt opgenomen.
Vandaag, zaterdag 25 juli 2015, is jouw dag.
Het zijn maar 21 bochten naar de top.
Man, we zullen je eeuwig dankbaar zijn.

Robert Dousi

@robertdousi

Advertenties

8 gedachtes over “De Nederlandse Berg

 1. Wederom met veel plezier gelezen!

  Groet,
  Freek

 2. In 2056 nog zoiets ouderwets als een TV-wall en een moeder met een dienblad met limonade en koekjes?

 3. beste Robert,

  Zzowel de tour als Dousiopkoers hebben ons dit jaar zeker niet teleurgesteld!! wat heet. beide waren prachtig! Ik denk met Froome toch de terechte winnaar, alhoewel Quintana er dichtbij zat. wie/ wat is jouw deze Tour vooral opgevallen(ben alweer bezig met de Tourpool vlgd jr nl :-)? ik spreek je snel amigo!

  Gr Papi

  • Hi Maharisj!

   Nou, ik ben nog niet bezig met de Tour van 2016 maar in gedachten al wel voorzichtig bij de Vuelta die over vier weken start. En om af te kicken van de Tour hebben we zaterdag eerst nog de mooie koers Classica San Sebastian met de Jaizkibel als scherprechter. Ik heb een leuke Tour gezien. Als groot fan van Contador moest ik wel een paar keer slikken maar ja wat wil je ook: hij won de Giro al in mei. Grootste minpunt vond ik de valpartij op weg naar Hoei. De kopmannen van ORICA die voor veel vuurwerk hadden gezorgd (Gerrans, Matthews, Impey) lagen daarbij en helaas ook onze Dumoulin die vrijwel zeker het geel had gepakt. Gesink en Mollema werden 6e en 7e. Heel knap, maar zoals bekend zie ik liever 1 etappezege dan 3 NL ers in de Top-10. De Tour van 2015 zal ik vooral onthouden vanwege de start en de dagen daarvoor. Utrecht was geweldig, dat vergeet ik echt nooit meer.

   Wanneer kom je weer naar NL???? Kunnen we stukkie fietsen met Joost erbij!

   Hartelijke groeten, Dousi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s