De Pyreneeën

Zelden had ik meer medelijden met een renner dan afgelopen zondag met Jack Bauer. Samen met de Zwitser Elmiger had hij de hele dag, door weer en wind, ruim 200 kilometer op kop gereden. In de natte straten van Nîmes, leken de vele rotondes de jacht van het peloton de das om te doen. In de laatste rechte lijn naar de finish, pareerde Bauer een alles-of-niets-poging van zijn vluchtmakker. Met nog 400 meter te gaan, zette hij nog één keer aan – met alles wat hij nog in zich had. De jongensdroom van de knecht die zich doorgaans voor anderen moet opofferen, lijkt dan eindelijk in vervulling te gaan. Hij, Jack Bauer – geboren in Takaka op 7 april 1985, gaat de eerste Nieuw-Zeelandse etappewinnaar in de Tour worden. Nog 150 meter. Alles doet pijn maar hij kan de streep zien liggen. De hele wereld – vriend en vijand – schreeuwt hem vooruit. Maar het mag niet baten. Op 75 meter van de finish wordt de kiwi door een horde op hol geslagen olifanten voorbij geraasd. De arme Bauer wordt 10e en stort na de streep compleet ontgoocheld ter aarde waar hij een kwartier ontroostbaar gaat zitten huilen.

Jack Bauer

De Tourkaravaan vertrekt vandaag vanuit Carcassonne, hoofdstad van het département Aude in de zuidwestelijke région Languedoc-Roussilion. De stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt jaarlijks drie miljoen toeristen. Die komen vooral voor de volledig gerestaureerde citadel van Carcassonne. Deze staat bekend als het mooiste voorbeeld van een middeleeuwse Europese stad, die bijna volledig bewaard is. Het is tevens de grootste burcht van de Katharen, een religieuze beweging die tijdens de 12e- 13e eeuw een grote aanhang genoot in het zuidwesten van Frankrijk.

Carcassonne

De Katharen lieten zich inspireren door het leven van Jezus Christus, maar hun mystieke interpretatie van de Bijbel week sterk af van die van de Rooms-katholieke Kerk. Volgens de Katharen was Satan almachtig op aarde en kon alleen spirituele bezieling van de Heilige Geest verlossing brengen. Het laat zich raden hoe Het Vaticaan over deze beweging dacht. De Inquisitie ging door met de vervolgingen tot er geen Katharen meer waren.

De Katharen

Terug naar de koers. Het peloton moet de komende drie dagen veel klimmen. Dinsdag is de langste etappe van de Tour dit jaar: 237,5 kilometer. De eerste helft van deze etappe is redelijk vlak tot aan de voet van de Portet d’Aspet. In de afdaling van deze berg kwam Fabio Casartelli tijdens de Tour van 1995 op tragische wijze om het leven. De ligne d’arrivee is dinsdag getrokken in Bagnères-de-Luchon. De finish is niet bergop maar wordt bereikt na een ziedende afdaling van de Port de Balès. Waar kennen we díe berg ook alweer van? Tijdens de beklimming in de Tour van 2010, vloog hier de ketting van Andy Schleck eraf. Zijn rivaal Alberto Contador profiteerde, ging er direct vandoor en kon zo de gele trui van de ontstemde Luxemburger overnemen.

Schleck_Contador

Daags na de langste etappe, volgt woensdag de kortste etappe van dit jaar. De Tourkaravaan koerst van Saint-Gaudens naar Saint-Lary met finish bovenop Pla‘d Adet. Daarvoor hebben de renners dan al drie cols van 1e categorie getrotseerd, namelijk de Portillon, Peyresourde en Val Louron-Azet.

Donderdag staan ook weer twee kolossen van de buitencategorie op het programma. De streep is getrokken op Hautacam. Vijftig kilometer daarvoor passeren de renners de top van de roemruchte Col du Tourmalet. In het rondeboek staat dat deze beklimming 17,1 kilometer lang is met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3%. In feite is deze klim ruim twee keer zo lang, maar omdat de aanloop volgens de organisatie niet steil genoeg is, telt men de te klimmen meters pas vanaf Sainte-Marie-de-Campan mee. En bedankt.

Col du Tourmalet

De Tourmalet is de vaakst beklommen Col in de geschiedenis van de Tour de France. De naam van de berg is ontleend aan de streekuitdrukking ‘tour malin’ wat ‘slechte route’ betekent. Tot de Tweede Wereldoorlog maakte de Tourmalet onafgebroken onderdeel uit van de Tour met uitzondering van 1922 toen er een lawine was gevallen. In de editie van 2010 werd de berg zelfs twee keer beklommen ter ere van het honderdjarige jubileum van de Pyreneeën in de Tour de France. Jacques Goddet, de Tourbaas van 1939 tot 1985 -vanaf 1963 samen met Felix Lévitan, is middels een beeldwerk vereeuwigd op de westflank van de Tourmalet.

Goddet_Col du Tourmalet

Wat eten we tussen al deze machtige bergen? Paddestoelensoep.

Je kunt ‘m van diverse paddenstoelen maken. Op de Frans-Spaanse grens gaan we voor boleten. Spanjaarden noemen zo’n smakelijk bordje ‘Crema de Hongos’. Klik op onderstaande link voor het recept.

http://www.chilloutdoor.nl/activiteiten/chill/etendrinken/recept-voor-crema-de-hongos-boletensoep

Crema de Hongos_Boletensoep

Wat drinken we erbij? Rode wijn.

Met bijna 400.000 hectare wijnbouwgrond behoort Languedoc-Roussillon tot het grootste wijnbouwgebied ter wereld. Het is bijvoorbeeld drie keer zo groot als Bordeaux. Een derde van alle Franse wijnen komt uit Languedoc-Roussillon. Het gebied begint ten westen van de stad Nîmes en loopt door tot Perpignan aan de voet van de Pyreneeën. De wijngaarden liggen langs de kust van de Middellandse Zee. Het is een ideaal wijngebied. Het klimaat is stabiel en warm en het gebergte zorgt ‘s nachts voor afkoeling.

Ik ga vandaag voor een Corette. Syrah Pays d’Oc IGP 2012, om precies te zijn. Corette is een serie van acht authentieke cépagewijnen met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Ik hoef nooit ver voor om te rijden voor een flesje Corette. Zowel ‘WijnInspiratie’ in Loosdrecht als ‘Le Petit Paradis’ in Woerden hebben ze standaard liggen. Rij er eens langs, je zult er beslist geen spijt van krijgen.

La Corette

Santé!

Robert Dousi

Advertenties

3 gedachtes over “De Pyreneeën

 1. Wat een fijn bericht om de dag weer mee te beginnen Robert, thanks, two thumbs up!

  Met vriendelijke groet,

  Danny Jaspers.

  | KPN IT | Sales New Business | Mobile +31 (0) 6 1312 7982 |

 2. Hè Dousi!

  Santé ook voor u! Weer een mooi stukje bereikte mij in porlezza Italië. Leest weer lekker weg. Ik vond alleen het plaatje van de berg (stukje tourmalet) lijken op stelvio! Heb ik het mis en is die tourmalet ook zo mooi?!

  Laterrrrrrrr

  Ps vandaag ook weer fijn gefietst! Teller staat op 3000hm na 2 tochtjes! Lekker!!

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s