Over de Alpen richting Languedoc

Katholieken zweren bij de Bijbel, Moslims hebben de Koran. Op mijn beurt koester ik ‘Het Frankrijk van de Tour’ van Jeroen Wielaert. De subtitel van dit meesterwerk luidt: “Een magistrale reisgids voor Frankrijkgangers en wielerliefhebbers’. Hiermee acht ik mijn liefde voor dit boek verklaard. De schrijver/radiomaker behandelt in dit boek vrijwel alle steden, streken en bergen van Frankrijk. Geen chateau, klooster of café is aan zijn aandacht ontsnapt. Het boek is dan ook een must have voor iedereen die Frankrijk en/of de Tour de France een warm hart toedraagt.

Het Frankrijk van de Tour - Jeroen Wielaert

Over Nîmes, de aankomstplaats van aanstaande zondag, heeft Wielaert een fenomenaal Tourverhaal uit het jaar 1904. In een notendop: toen de renner Ferdinand Payan uit Nîmes in de 2e etappe werd uitgesloten wegens stayeren achter een motard, richtten zijn woedende supporters een barricade op. Bij het binnenrijden van Nîmes hadden vrijwel alle renners een lekke band door de vele kopspijkers die door de verbolgen menigte op het Tour-parcours route waren gestrooid. Eenmaal in het centrum van Nîmes ontplofte de boel definitief. Een gigantische vechtpartij volgde en diverse wielrenners moesten een café in vluchten. De Tourbazen voelden zich zelfs zó bedreigd dat ze hun pistolen trokken en een aantal waarschuwingsschoten losten. Over andere tijden gesproken….

Elders las ik dat later dat jaar, ook nog de eerste 4 rijders van het eindklassement werden gediskwalificeerd. Reden hiervoor? Diverse stukken van de loodzware Tour bleken door de vier heren niet fietsend – maar met de trein te zijn afgelegd, haha! Ik wil er maar mee zeggen: bedrog is van alle tijden.

Oude Tourrenners

Zelf ben ik maar één keer in Nîmes geweest maar dat bezoek mag eigenlijk geen naam hebben. Marsha en ik stopten er in 2003 voor een vers stokbrood als ontbijt omdat we die ochtend in alle vroegte uit ons hotel in Uzès waren vertrokken. Het machtige Romeinse amfitheater van Nîmes hebben we dus niet gezien, de Pont du Gard (gelegen tussen Nîmes en ons hotel in Uzès) wel. Laatste leuke weetje over Nîmes, en dan hou ik erover op: de spijkerbroek vindt zijn oorsprong in deze Zuidfranse stad. Denim (ook wel “spijkerstof”) is namelijk een afkorting van: Serge de Nîmes.

Nîmes

Terug naar de koers. Voordat het peloton morgen naar Nîmes koerst, staat vandaag eerst nog een loodzware bergetappe op het programma. Het peloton vertrekt vanuit Grenoble en finisht voor het eerst in de Tourgeschiedenis in Risoul na een slotklim van 12 kilometer. Ter hoogte van Bourg d’Oisans laat de karavaan de Alpe d’Huez dit jaar letterlijk links liggen. Voorbij Bourg doemt eerst de Col du Lautaret op met een top van ruim 2.000 meter. Daarna begint de lange afdaling naar Briançon waarna de machtige Col d’Izoard van ‘buitencategorie’ moet worden beklommen.

Etappe Grenoble - Risoul.png

De Col d’Izoard is een vaak terugkerende horde in de Tour de France, die al in 1922 in het parcours van de Tour werd opgenomen. De Izoard was de favoriete berg van Louison Bobet, drievoudig Tourwinnaar medio jaren ‘50. Even voorbij de top staat op een rotspunt een gedenkplaat voor hem en de Italiaan Fausto Coppi, twee wielerhelden die onlosmakelijk met deze mythische col zijn verbonden. Bobet liet ooit optekenen: “ik heb op geen col zo geleden als op l’Izoard. Maar deze kolos is mij dierbaarder dan alle andere bergen op de wereld”.

Bobet Coppi gedenkplaten

Ik voel een selfie aankomen met deze helden op de achtergrond. De top van de Izoard ligt namelijk op een klein uurtje rijden vanuit onze vakantiebestemming Baratier, een klein plaatsje nabij Embrun en het gigantische meer van Serre-Poncon. Ik kan niet wachten!

Wat eten we dit weekend?

Het is momenteel veel te warm in Nederland om uitgebreid te gaan koken. Ik kies daarom voor een eenvoudig, maar smakelijk smeersel uit de regio van de koers: ‘Tapenade uit de Languedoc’, geserveerd op getoast stokbrood. Kijk op onderstaande link hoe deze tapenade te maken; veel eenvoudiger wordt het niet.

http://nl.destinationsuddefrance.com/Ontdekken/Levenswijze/Wijnen-gastronomie/Recepten-Sud-de-France/De-tapenade-uit-de-Languedoc

Tapenade

Wat drinken we erbij?

Overdag vooral heel veel water. Evian uit de Franse Alpen, om precies te zijn. Pas als de temperatuur onder de 25 graden is gedaald, openen we een tafelwijntje uit de omgeving van de koers. We gaan zondag voor de Costières de Nîmes, een rode wijn van Louis Bernard uit het Rhône-dal, een ‘blend’ van syrah en grenache. Deze wijn is in Nederland verkrijgbaar bij Gall & Gall, voor EUR 8.49 per fles.

Evian_Costières de Nîmes

Santé!

Robert Dousi

Advertenties

2 gedachtes over “Over de Alpen richting Languedoc

    • Daar lijkt het wel op Gerard, samen met BrandLoyalty en een 3e sponsor die ze nog moeten vinden (jij opperde zelf laatst ROOMPOT – ik blijf stiekum hopen op onze werkgever KPN die ook al in de schaatssponsoring zit). Waar ik wel een beetje mee zit, krijgen we nu dan 2 Lotto ploegen naast de huidige formatie met vooral Belgen erin? We gaan het zien, groet Robert. PS: OMEGAPHARMA-QUICKSTEP heet volgend jaar ETIXX-QUICKSTEP.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s