In het noorden van Frankrijk

De kop van de 101e editie van de Tour de France is eraf. Tegen een verbluffend mooi decor zijn we in Engeland getuige geweest van twee massasprints in de 1e en 3e etappe. Beide werden met overmacht gewonnen door de Duister Marcel Kittel van de Nederlandse Giant-Shimano ploeg. Zondag zijn we verwend met een heerlijke etappe, die uitmondde in een clash der kopmannen. De gele trui hangt sindsdien om de schouders van de regerend Italiaans kampioen Vicenzo Nibali, alias ‘De Haai van Messina’.

Vincenzo Nibali - de haai van Messina

Vanavond steekt de Tourkaravaan het kanaal naar Frankrijk over. Morgen starten we de 4e etappe vanuit kustplaats Le Touquet-Paris-Plage. Het peloton doorkruist de région Nord-Pas de Calais over 164 km. De finishstreep is getrokken in Lille, de stad die ik op weg naar zonniger oorden tientallen keren voorbij ben gereden – maar nog nooit hebt bezocht.

Lille is vaak in het parcours van de Tour opgenomen en mocht zelfs, in 1960 èn 1994, Le Grand Départ voor haar rekening nemen. De Brit Chris Boardman won er 20 jaar geleden de proloog. Maar we herinneren ons ‘Lille 1994’ vooral vanwege de dramatische val van Laurent Jalabert. Vlak voor het monument voor de gevallenen van Armentières, meende een Franse gendarme nog even een leuk kiekje van het aanstormende peloton te kunnen schieten. Dat hebben de renners geweten. Bekijk de verschrikkelijke valpartij nog maar eens op onderstaande link.

https://www.youtube.com/watch?v=gvC28xnO76I

Lille

Woensdag vertrekt het peloton vanuit het Belgische Ieper. Weinig steden hebben in de Eerste Wereldoorlog zó geleden als deze frontstad. Ieper was gedurende de hele oorlog aan drie zijden omsingeld door Duitse troepen. Tot viermaal toe konden Franse en Britse troepen hun aanval pareren maar de stad werd wel compleet verwoest. In de decennia na de oorlog werd Ieper stukje bij beetje weer opgebouwd met Duits ‘Wiedergutmachungsgeld’. Onderstaand een afbeelding van het front bij Passchendale, niet ver van Ieper, in 1917. De loopgraven en granaattrechters zijn gevuld met regenwater. Het moet de hel op aarde zijn geweest.

Front bij Passchendale

Over de hel gesproken: er is nog een link tussen WO-I en de 5e Touretappe. De kasseistroken waar de renners woensdag overheen moeten in de rit naar Arenberg dateren namelijk uit die tijd. Ze zijn nadien nooit meer opnieuw bestraat – laat staan geasfalteerd. Van de ééndaagse klassieker Parijs-Roubaix, die zijn bijnaam De Hel van het Noorden ‘dankt’ aan WO-I, weten we hoe verraderlijk deze pavés zijn.

Als we kijken naar de uitslag van de laatste editie van Parijs-Roubaix, ontstaat onderstaande lijstje der favorieten voor de kasseienetappe van aanstaande woensdag.

Favorieten Kasseien Etappe

Onze landgenoot Niki Terpstra op herhaling dus? Het zou zomaar kunnen. Zijn Omega-Pharma ploeggenoten en kasseienspecialisten Boonen en Stybar doen niet mee aan de Tour dit jaar. Bovendien heeft Terpstra geen verplichtingen (meer) jegens kopman Cavendish die, na een door hem veroorzaakte val in Harrogate, de Tour moest verlaten. We houden Sebastian Langeveld als ‘plan B’ in onze chauvinistische gedachten. Onze kersverse nationaal kampioen kan dit kasseienwerk ook goed aan.

Wat eten we in Noord-Frankrijk? Flamiche au Fromage, Noord-Franse kaastaart. Klik op onderstaande link voor het recept.


http://www.smulweb.nl/recepten/1152767/Flamiche-au-fromage

Flamiche au Fromage

Wat drinken we erbij? Een lekker koud biertje genaamd ‘3 monts’ van Brasserie de Saint Sylvestre. Het bier dankt zijn naam aan drie ‘bergen’, te weten Mont Noir (Belgie), Mont Cassel en Mont des Cats (beiden in Frankrijk).

3 Monts

Santé!

Robert Dousi

PS: morgen vertrek ik samen met kameraad Thomas naar de Tour de France. Dinsdagmiddag staan we bij de finish van de 4e etappe in Lille. Woensdagochtend vertrekken we naar het Belgische Ieper waar we de start van rit 5 bijwonen. Mooi man.

Advertenties

4 gedachtes over “In het noorden van Frankrijk

  1. Wat een held die Lars! Was echt de baas vandaag. Enorm genoten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s