Voorbeschouwing Tour 2014

Op 28 juni 1914, vandaag precies honderd jaar geleden, werd aartshertog Franz Ferdinand van Oostenrijk vermoord. Wat volgde, was een Habsburgs ultimatum aan Servië en binnen een paar weken stond Europa in vuur en vlam. Op 28 juli begon de Oostenrijks-Hongaarse invasie van Servië. Kort daarop volgde de Duitse inval in België, Luxemburg en Frankrijk. Rusland viel op haar beurt Duitsland aan en toen ook de overzeese kolonies betrokken waren, was WO-I een feit.

WO I

De 101ste editie van de Tour de France staat voor een belangrijk deel in het teken van deze vreselijke periode, die als ‘La Grande Guerre’ de geschiedenis is ingegaan. Bijna 20 miljoen mensen kwamen om het leven. Onder hen de eerste niet-Franse winnaar van de Tour de France in 1909, de Luxemburger François Faber. Hij had zich als vrijwilliger aangemeld bij het Franse Vreemdelingenlegioen. In mei 1915 lag hij in Carency nabij Arras in de frontlinie, toen hij een telegram ontving met de blijde boodschap dat zijn dochter was geboren. Dolgelukkig sprong hij boven de loopgraaf uit, terwijl hij zijn handen in de lucht stak. Op datzelfde ogenblik doorboorde een Duitse kogel zijn hart.

Francois Faber - eerste niet Franse tour winnaar

De Tour 2014 start met drie etappes in Engeland. Rit 1 (Leeds-Harrogate) en Rit 3 (Cambridge-London) eindigen vrijwel zeker in een massasprint. Rit 2 (York-Sheffield) wordt een fantastische etappe met in totaal negen, niet te onderschatten heuvels. De vergelijking met de eendaagse klassieker Luik-Bastenaken-Luik is gemaakt en dat betekent dat we de grote namen hier al vooraan zullen zien.

Na het Engelse drieluik, keert de Tourkaravaan ‘huiswaarts’ met een start in Rit 4 vanuit kustresort Le Touquet-Paris-Plage. Richting Lille en in Ieper wordt uitgebreid stil gestaan bij WO-I. In Rit 5 staat een verassende etappe op het programma: een onvervalste kasseienrit (een soort mini Parijs-Roubaix) richting Arenberg. Honderd jaar geleden was het in deze contreien een slagveld en vermoedelijk zal dat dit jaar in de Tour niet anders zijn. Vanmarcke, Cancellara en Terpstra hebben van deze rit een hoofddoel van 2014 gemaakt. Voor de kopmannen is het zaak deze etappe geen tijd te verliezen, voorwaar geen sinecure op de gevaarlijke pavés.

Kasseien

De eerste serieuze bergen doemen op in de Vogezen, in en om Gérardmer en Mulhouse. In Rit 11, op Quatorze Juillet, ligt de finish op La Planche des Belles Filles, een klim met stijgingspercentages van 20%. Het peloton rijdt dit jaar ‘met de klok mee’, dat wil zeggen: eerst de Alpen, met o.a. de klim naar skioord Chamrousse, de Col d’Izoard en Col du Lautaret. In de laatste week moeten de Pyreneeën getrotseerd worden, waaronder de Peyresourde, Col du Tourmalet en Hautacam.

Hoe zit het met de ‘Contre les Montres’ dit jaar? Opvallend genoeg staat er maar één tijdrit op het programma. In de voorlaatste rit pas bovendien, ruim 54 kilometer lang, langs de wijnvelden van Bergerac naar Périgueux. De finish is op zondag 27 juli op de Champs Elysees in Parijs.

Etappes Tour de France 2014

De strijd om de gele trui van het algemeen klassement belooft een zinderende tweestrijd te worden tussen Contador en Froome. Daarachter hoopt een dozijn renners op een podiumplaats, waaronder Nibali, Valverde, Van den Broeck en Mollema. De Amerikanen Talansky en Van Garderen zitten op het vinkentouw en ook wereldkampioen Rui Costa gaat dit jaar zijn geluk beproeven in het eindklassement. Meesterknechten Roche en Porte moeten zich in dienst stellen van de twee topfavorieten en verwacht ik om die reden net buiten de Top 10. En de Fransen? Ik denk het persoonlijk niet. Wel een hoop gedemarreer en wat etappezeges natuurlijk (Bardet, Voeckler, Pinot, Gallopin, Riblon?) maar volgens mij hebben de Fransen in 2014 geen serieuze kanshebbers voor de maillot jaune.

De strijd om de groene trui van het puntenklassement is dit jaar volledig open. De ene sprint is de andere niet. Kittel, Cavendish en Greipel gaan de buit verdelen bij de vlakke aankomsten. In heuvelsprints is het de beurt aan mannen als Sagan, Kristoff en Degenkolb. Gaat het nóg steiler omhoog, dan komt het slag Gerrans, Slagter en Matthews bovendrijven. En elke Tour is er wel minimaal één etappe waarin een evidente sprint door incidenten in de laatste kilometers een andere wending krijgt. Op dat soort ontwikkelingen hopen Rojas, Goss en Modolo die normaal net iets te kort komen in dit geweld.

Les Tricots

Aan voorspellingen voor de bolletjestrui van het bergklassement waag ik me al jaren niet meer. Vroeger schreef je vooraf vijf namen op en dan had je de bergkoning gegarandeerd te pakken. Twee Fransen, twee Spanjaarden en een Colombiaan, altijd goed. Tegenwoordig ligt er op de vele colletjes zoveel ‘sprokkelhout’ dat wel dertig renners voor dit tricot in aanmerking komen. Misschien is het dit jaar wel iets voor Joaquin Rodriquez die, na veel pech dit voorjaar, een vrije rol heeft gekregen van zijn ploegleider. Tot slot, de witte trui voor het jongerenklassement? Kwiatkowski, Talansky, Bétancur lijkt mij een kansrijk podium op dit vlak.

Voor degenen die komende week hun Tourpoule gaan invullen, heb ik onderstaande selectie gemaakt. Ruim 1/3 van het te verwachten Tourpeloton passeert hier de revue. Sommige namen zijn nog onder voorbehoud omdat niet alle ploegen hun definitieve negen namen bekend hebben gemaakt. Zeker afwezig zijn: klassementsrenners Quintana, Wiggins, Evans en Phinney, klimmers Uran, Henao, Scarponi en Aru, sprinters Hushovd, Viviani , Mezgec en Bouhanni en Nederlanders Gesink, Langeveld, Bos en Kelderman.

Voorspelling Tour 2014 door Robert Dousi

Wat eten we in aanloop naar de Tour? Eén van mijn favoriete klassiekers: Stéak Tartaar met sla en frieten. Klik op onderstaande link voor een heldere instructie van een aimabele topchef.

http://www.njam.nl/recepten/steak-tartaar-met-dikke-frieten

Steak Tartare met Dikke Frieten

Wat drinken we erbij? Rosé, Domaine de Saint Ser om precies te zijn, uit mijn geliefde Provence. Omdat het toch wel opkomt in Tourmaand juli, koop ik bij Albert Heijn een doos van zes flessen, goed voor 10% volumekorting, waarmee ik ‘en passant’ de nog ontbrekende Hup Holland Hup Hamsters voor zoonlief verover. Over win-win situaties gesproken….

Domaine Saint Ser

Santé!

Robert Dousi

PS: Op 5 juli, volgende week zaterdag, begint de Tour de France. Samen met mijn kameraad Thomas breng ik in de eerste Tourweek een bezoek aan Lille (finish Rit 5) en Ieper (départ Rit 6). Uiteraard zal ik hiervan verslag doen via deze blog, die tijdens de Tour om de drie à vier dagen zal verschijnen. Tijdens de etappes doe ik ook via Twitter verslag: @robertdousi. Heel veel plezier!

Plaats een reactie