La Doyenne

Zondag staat de laatste klassieker van het voorjaar op het programma: Liège-Bastogne-Liège, oftewel Luik-Bastenaken-Luik. Deze koers wordt door velen gezien als de zwaarste eendaagse wedstrijd van het jaar en heeft als bijnaam La Doyenne. Dit betekent letterlijk ‘ouderdomsdeken’ en verwijst naar de Waalse claim dat ‘LBL’ de oudste klassieker in de wielerhistorie is. Hoe dan ook: dit jaar viert Luik-Bastenaken-Luik haar honderdjarige editie. Ik reken op een geweldige koers met dito winnaar.

poster LBL

Het parcours van 2014 is in totaal 263 kilometer lang en valt op hoofdlijnen in twee stukken onder te verdelen: de relatief eenvoudige heenweg naar Bastogne en de verschrikkelijk zware terugweg naar Ans, een voorstadje van Luik, waar ook dit jaar de finishstreep is getrokken. Een leuk weetje in de kantlijn van deze koers: de renner die al eerste bij het ‘keerpunt’ in Bastenaken aankomt, krijgt een premie van EUR 5.000, =. De kopmannen halen hier natuurlijk hun neus voor op, maar voor hun knechten en de mindere goden uit kleinere ploegen is dit serieus geld.

Route LBL 2014

In totaal kent La Doyenne 2014 tien beklimmingen. De Côte de la Roche Ardenne is de eerste na 70 kilometer koers. Na Bastogne volgen de Côte de Saint-Roch en Côte de Wanne. Deze laatste klim stijgt gemiddeld met meer dan 11% maar er is dan nog een kleine 100 kilometer te gaan dus hier zal de beslissing niet vallen. De eerste schifting wordt verwacht op de zeer steile Stockeu. Hier passeren de renners het beeld van levende legende Eddy Merckx, die ‘Luik’ in totaal vijf keer won.

Monument Eddy Merckx

De Côte de la Haute Levée en de Côte de la Vecquée vormen de opmaat naar de finale. Deze wordt op 50 kilometer van de finish ingeluid door de beklimming van La Redoute, de bekendste helling van LBL met een maximale stijging van 22%. De renners die hier bij de eerste dertig boven komen, zullen geen problemen hebben met de volgende twee bergjes: Côte de Sprimont en Côte des Forges. De beslissende demarrage van de allersterkste(n) valt zeer waarschijnlijk op één van de laatste twee hindernissen: de Côte de la Roche aux Faucons en/ of de Saint-Nicolas.

Foto op de route LBL

Wie zijn de favorieten voor zondag?

Vorige week was De Amstel Gold Race en afgelopen woensdag De Waalse Pijl. Op basis van de volgorde van binnenkomst van de renners in díe twee koersen, heb ik onderstaand ‘klassement’ opgemaakt. Let op, er zijn ook renners die geen van beide koersen hebben gereden maar die we zondag wel degelijk in de finale mogen verwachten. Om die reden voegen we Chris Froome, Michele Scarponi en Nicolas Roche in gedachten toe aan het linkerrijtje der favorieten. En hetzelfde geldt voor Joaquim Rodriguez. Hij viel dit jaar in De Amstel maar wil LBL na zijn tweede plaatsen in 2009 en 2013 nu ook eens winnen.

Prognose LBL door Robert Dousi

Wat eten we zondag?

Luikse ballen, Luikse wafels…..mogelijkheden te over dit weekend. Maar na een slopende wielermaand maken we het onszelf dit keer gemakkelijk: stokbrood met kaas. Maar wel een kaasje uit de streek natuurlijk. ‘Fromage de Herve’ of ‘Hervekaas’ wordt gemaakt van rauwe of gepasteuriseerde melk van koeien uit de Hervestreek, gelegen in het noorden van de Provincie Luik. De kazen worden met de hand gezouten en ondergedompeld in pekel. Tijdens de rijpingsperiode worden de kazen regelmatig omgedraaid en gewassen. Het rijpen duurt voor een jonge, milde kaas drie tot vier weken. Voor een rijpe, pittige kaas rekent men twee weken extra. Hervekaas heeft een vierkante vorm, een zachte, romige textuur en een delicate smaak. Hij is lichtgeel van kleur met een oranje korst.

Hervekaas

Wat drinken we erbij?

Wie de koers geheel in stijl wil volgen, haalt dit weekend een fles Peket in huis. Dit is een soort jenever die voornamelijk bekend is in het Waalse Maasgebied tussen Namen en Maastricht. Het woord pèkèt, dat in het Waals “pikant” betekent, verwijst in oorsprong naar de jeneverbes. Peket wordt veel geschonken op feesten zoals het ‘Fête de Wallonie’ in Namen en het volksfeest ‘15 août en Outremeuse’ in Luik.

Peket Jenever

Jenever en ik, het is geen match made in heaven. Tien jaar geleden dronk ik het voor het laatst toen Marsha en ik (toen net verloofd) een weekendje Groningen deden. In de bar van ons hotel in Paterswolde kukelde ik na twee ‘ad fundum’ glaasjes Hooghoudt Graanjenever bijna van mijn kruk. Ik hou het zelf dus maar gewoon bij een koud pilsje zondag: JUPILER, afkomstig van brouwerij Piedbœuf in de Luikse deelgemeente Jupile-sur-Meuse.

Jupiler Logo

Santé camarades!

Robert Dousi

Advertenties

Een gedachte over “La Doyenne

  1. Pingback: Update ‘dousiopkoers’ 2016 | Dousi op Koers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s