Vlaanderens Mooiste

Elk jaar in maart worden er wielerkoersen verreden over de betonplaten, kasseistroken en hellingen van Vlaanderen. Omloop het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, Driedaagse West-Vlaanderen, Dwars door Vlaanderen, E3-Prijs Harelbeke, Gent-Wevelgem en Driedaagse van De Panne. Maar al deze wedstrijden vallen in het niet bij de koers die zondag op het programma staat. Dan buigen wij namelijk voor De Hoogmis van het Vlaamse wielrennen: De Ronde van Vlaanderen, bijgenaamd ‘Vlaanderens Mooiste’.

Vlaamse Vlag

Zondag zal de term ‘Flandrien’ (op zijn Frans uit te spreken) meerdere malen vallen. Deze term is ontstaan tijdens de Vlaamse wielerkoersen in de jaren ‘30 toen de wielrenners voortdurend strijd moesten leveren tegen de belabberde omstandigheden. In 1936 won de Nederlander Louis Hardiquest de Ronde van Vlaanderen. Maar hij was volgens de chauvinistische Vlamingen niet de held van de koers geweest. Zo liet Karel Van Wijnendaele, de stichter van de Ronde van Vlaanderen, dat jaar optekenen in de krant:

“De man van de Ronde zelf, het levende beeld in tastbaren vorm van den vechtenden, den strijdenden en den willenden Flandrien, we bedoelen Gaston Rebry, die zoo eervol viel op het slagveld van den Kruisberg, na eerst ieders bewondering te hebben afgedwongen”. De West-Vlaming Rebry had volgens Van Wijnendeale “met zijn tomeloze aanvalsdrift en hardnekkigheid immers voor magie gezorgd. Dát waren ook eigenschappen die alleen thuis hoorden in Vlaanderens Hoogmis én eigen waren aan ‘echte’ Flandriens.”

Een Flandrien hoeft overigens niet per se een Belg te zijn. Eén van de meest toegejuichte Flandriens van de laatste jaren bijvoorbeeld is de vorige jaar gestopte Spanjaard Juan-Antonio Flecha. Hij won nooit een grote Vlaamse koers maar trok altijd en overal hartstochtelijk ten aanval, weer of geen weer. Het leverde hem de bijnaam Jan-Anton Pijl op, de letterlijke vertaling van zijn naam. Hij was er fier op Flandrien te zijn ook al begrepen ze in zijn thuisland niks van die malle Vlaamse kasseikoersen.

Flandriens

Hoe ziet het parcours van in totaal 259 kilometer eruit zondag?

De mooi geplaveide wegen en cols in de Tour de France hebben vaak liederlijke namen waar je lekker bij kunt wegdromen. ‘Boulevard des Anglais’, ‘La Planche des Belles Filles’, ‘Col du Madeleine’, dat werk. Zo niet in Vlaanderen; hier trotseren de renners slecht begaanbare kasseistroken en helse heuvels die luisteren naar namen als ‘Paddestraat’, ‘Taaienberg’ en ‘Steenbeekdries’. Het parcours van De Nieuwe Ronde van Vlaanderen is na twee edities alweer veranderd. Met ‘Nieuwe Ronde’ wordt bedoeld: de Ronde met finish in Oudenaarde in plaats van Meerbeke en dus zonder de befaamde Muur van Geraardsbergen als scherprechter in de finale.

In de editie van 2014 krijgt de Koppenberg een prominente rol. Op 45 kilometer van de finish zal de Ronde hier waarschijnlijk in alle hevigheid losbarsten. Dat gebeurt na de eerste beklimming van de pittige combinatie Oude Kwaremont/ Paterberg. Na de Koppenberg volgen nog zes hellingen tot de streep, namelijk de Steenbeekdries, Taaienberg, Kruisberg en wederom de combinatie van Oude Kwaremont/ Paterberg op respectievelijk 17 km en 13 km van de streep.

Parcours

Wie gaat er zondag winnen? Ik verwacht een spectaculaire wedstrijd die eerder gaat losbranden dan we gewend zijn. Dit komt omdat een paar ploegen meerdere kaarten kunnen uitspelen en dat ook zúllen doen om de kopmannen van ploegen die zwaar op één man inzetten (zoals CANNONDALE met Peter Sagan en GIANT-SHIMANO met John Degenkolb), vroeg te isoleren.

Dé te kloppen ploeg is Omega-Pharma/QuickStep die met negen kasseispecialisten aan de start in Brugge staat. Tom Boonen is ‘gewoon’ hun kopman zondag; hij won De Ronde al drie keer en kan vanwege zijn machtige sprint desnoods in een groep aankomen, zeker als Sagan de slag zou missen. Voor een vroege opening lijkt zijn in supervorm verkerende ploeggenoot Niki Terpstra de aangewezen man. Oermens Zdenek Stybar is de derde troef in handen van ploegbaas Patrick Lefèvre.

Omega Pharma Shirt

Topfavoriet en tweevoudig Rondewinnaar Cancellara weet zich gesterkt door een ijzersterk collectief met hondstrouwe locomotieven als Rast, Popovich en Roulston. Bovendien kan zijn TREK ploeg een joker inzetten in de finale: Devolder. Deze tevens tweevoudig winnaar van Vlaanderens Mooiste heeft zondag een vrije rol. Ook Belkin staat aan de start met een sterke formatie. Alleen een val of materiaalpech lijkt kopman Vanmarcke van het podium af te kunnen houden. Ploeggenoten die al in een vroeg stadium aan de bel kunnen trekken zijn Maarten Tjallingii, Lars Boom en Tom Leezer.

Team BMC heeft een interessante ploeg met kopman Van Avermaet en Burghardt, Phinney en Hushovd als luitenanten. Namens TEAM SKY worden Boasson-Hagen en Thomas geacht een rol van betekenis te spelen in de finale. GARMIN rekent op het kwartet Langeveld, Millar, Van Summeren en Nuyens. KATUSHA kan zich lang in het peloton verstoppen met Gusev, Paolini en Kristoff en IAM CYCLING hoopt op een beslissende cartouche van Chavanel of Haussler.

Thuisploeg Lotto-Belisol is zwaar gehavend. De spoeling in de breedte is erg dun geworden als gevolg van talrijke valpartijen in de maand maart waar altijd minimaal één rood shirt bij lag. Toch is Jurgen Roelandts, vorig jaar derde, het aan zijn stand verplicht om tot het einde mee te doen. Ik sluit af met de categorie “Lange tijd niet gezien maar wie weet….”: Pozzato namens LAMPRE en Breschel namens TINKOFF.

Pick your own favourite, check out de quotes van de bookmakers: http://odds.bestbetting.com/cycling/tour-of-flanders/winner/

Wat drinken we zondag tijdens de koers? Bier, DUVEL.

Duvel

Op een vrijdagmiddag in de herfst van 2009 bezocht ik de fantastisch mooie Brouwerij van DUVEL MOORTGAT in Breendonk, een Vlaams dorpje tussen Antwerpen en Brussel. ’s Avonds zou ik mijn vrouw Marsha in Antwerpen ontmoeten die daar die vrijdag een conferentie had. Na onze check-in bij het Theater Hotel in Antwerpen belandden we via twee cafés in Bistro Bourla voor het diner. Dit is een echte aanrader, een heerlijk etablissement met houten lambriseringen, grote kroonluchters en krijtborden op de muur waarop de specials worden aangeprezen. Marsha liet haar oesters volgen door een steak béarnaise, ik ging voor de garnalenkroketjes en als hoofdgerecht ravioli met zeebaars. Na het eten moesten we zo nodig nóg een paar kroegen in. Hoe we uiteindelijk veilig en wel in ons bed zijn beland, weten we nog steeds niet. Hoe dan ook. Sinds mijn bezoek aan hun brouwerij in Breendonk heb ik een zwak voor het merk DUVEL. Elk jaar haal ik voor De Ronde van Vlaanderen een paar flesjes in huis en dit weekend zal dat niet anders zijn.

Wat eten we zondag na de koers? Vlaams stoofvlees met frieten.

Onze landgenoot Rudolph van Veen heeft een prima versie van dit klassieke Vlaamse gerecht waar ik niets aan toe te voegen heb. Bekijk zijn duidelijke uitleg in het filmpje van nog geen drie minuten via deze link: http://www.24kitchen.nl/recepten/vlaams-stoofvlees-met-frieten

Vlaams Stoofvlees met frieten

Heel veel plezier zondag allemaal, salukes kompanen!

Robert Dousi

Advertenties

4 gedachtes over “Vlaanderens Mooiste

  1. Goede analyse.
    Vandaag nog even het Nieuwsblad gekocht in de lokale tijdschriften shop.
    Ik ben er klaar voor!
    Ben er alleen nog niet uit: Sporza of toch NOS?

    • Hi Gerard, tja SPORZA of NOS. Ik ben gek op Maarten Ducrot (hij reageerde vanmiddag nog op mijn Twitter bericht, leuk!) Maar als de koers zich in Belgie afspeelt, kijk ik eerlijk gezegd altijd SPORZA. Sowieso wil ik je aanraden om morgen al om 09.30 uur (jawel!) de TV even ‘op Belgie’ te zetten. Dan zijn onze zuiderburen LIVE op de markt in Brugge als de renners hun handtekening komen zetten voor de start. De helft van de toeschouwers op het plein zit dan al aan de pintjes, haha. Veel plezier! groeten Robert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s