La Route Napoleon

Het is 1 maart 1815. Napoleon Bonaparte keert heimelijk terug op het vasteland van Frankrijk na zijn verbanning naar Elba. De kleine keizer wil optrekken naar Parijs om de macht te heroveren. De logische weg naar de hoofdstad, dwars door het Rhône dal, wordt gemeden omdat het daar wemelt van de Franse troepen. In plaats daarvan neemt Napoleon, met een steeds stijgend aantal getrouwen, de moeilijkere weg over de westkant van de Alpen. Deze weg, de N85 van Antibes naar Grenoble, kennen wij nu als de Route Napoleon. In de nacht van 5 op 6 maart 1815 overnachtte Napoleon met zijn generale staf in Gap, in de herberg van de familie Marchand. Gap is de finishplaats van de etappe die vandaag op het programma staat. Ik ben verliefd op de Route Napoleon. Grasse, Castellane, Sisteron, Corps, La Mure…..heerlijk man.

Route Napoleon

In september 2005 reden mijn vrouw en ik, net vier maanden getrouwd, voor het laatst over de Route Napoleon. Onze vakantiebestemming was een huurhuis in Cogolin aan de Côte d’Azur. Vooraf hadden we ons hotel aan de Route Napoleon geboekt: het mooie Chateau des Herbeys in Chauffayer iets ten noorden van Gap.

Het kasteelhotel was geweldig. Onze hotelkamer leek wel een balzaal, zo enorm groot en hoog was hij. Na een apéritif op onze kamer (in bad om precies te zijn, we hadden nog geen kinderen) genoten we beneden van een voortreffelijk diner. We lezen terug: Salmon en croute avec beurre blanc, Hommard au mousseline froide, Filet des rougets au facon Provençale, Tournedos Rossini et Fromages de la maison. De zalige wijn-spijs combinaties en de klassieke muziek hadden ons in de juiste stemming gebracht voor een romantische nacht. Maar net toen we naar onze kamer wilden gaan, klonk er keiharde muziek. De kasteelzaal naast het restaurant bleek afgehuurd voor een bruiloftsfeest en de dj van dienst was zijn apparatuur aan het testen. Zijn plaatkeuze had niet veel beroerder gekund. Het was de foute hit ‘Boys / Summertime Love’ van Sabrina (….boys, boys, boys! – I’m looking for a good time….). Mijn mannelijke lezers zullen zich deze rondborstige Italiaanse zeker nog voor de geest kunnen halen. In de bijbehorende clip uit 1987 is ze voortdurend in gevecht met haar afzakkende bikini; je moet ervan houden. Enfin, de romantiek had bij ons beide plaatsgemaakt voor de slappe lach en zo rolden we uiteindelijk schaterend ons bed in waar we direct in slaap vielen.

Onderstaand een fragment uit het fotoboek, de hotelrekening, met daarnaast een foto van mijn vrouw Marsha (zoekplaatje) bij het raam van onze kamer.

Rekening

Terug naar de koers. Op dinsdag gaan we warmdraaien voor de finale van de zinderende Tour de France 2013 met een aanloopetappe richting Les Haut-Alpes. Het is een relatief korte rit over 168 kilometer waarin drie cols van de 2e categorie moeten worden beklommen. Ik vind het een mooie rit voor Robert Gesink…..het zou wat zijn zeg! Start in Vaison-La-Romaine, finish in Gap. De laatste 12 kilometer gaan we een spectaculaire afdaling zien met de ritzege als inzet. En over die afdaling naar Gap gesproken: Joseba Beloki kwam hier in 2003 hard ten val waarna Lance Armstrong door het gras moest. Doping of niet, dit was een fraai huzarenstukje van de Amerikaan. Bekijk het filmpje onderaan deze blog nog maar eens!

Woensdag staat er een individuele klimtijdrit over 32 km op het programma langs het meer van Serre-Ponçon. Dit stuwmeer in de Franse Haut-Alpes is het grootste kunstmatige meer van Europa. De dam is 124 meter hoog en 630 meter breed. Na de fabuleuze helikopterbeelden van Corsica, Bretagne en Normandië wordt ook dit weer likkebaarden voor de landschapsfreaks onder de Tourvolgers.

Rivier

Aan dit machtig mooie meer eten we natuurlijk zoetwatervis. Mijn keuze is gevallen op snoekbaars met serranoham, daaroverheen een lauwwarme balsamicosaus, geserveerd met een garnituur van bospeentjes, peultjes en aardappels.

http://www.smulweb.nl/recepten/1050822/Snoekbaars-provence

Voor de wijn maken we een uitstapje naar het continent Afrika. Dat verdienen ze, want de huidige geletruidrager Froome komt uit Kenia en eerder deze Tour reed de Zuidafrikaan Impey ook al in de leiderstrui. Als begeleiding bij de snoekbaars heb ik gekozen voor de Zuidafrikaanse Brampton Unoaked Chardonnay 2012 van wijnmaker Thinus Kruger.

Brampton

Santé!

Robert Dousi

PS: Het filmpje van Armstrong: http://www.youtube.com/watch?v=RtZhG2kWVLY

Advertenties

5 gedachtes over “La Route Napoleon

  1. Wat heb je toen onderhandeld over het ontbijt?

    • Hoi Hans, scherp van je. Wij ontbijten vrijwel nooit in het hotel. Zonde van de tijd. In plaats daarvan halen we een vers stokbrood in een naburig dorpje en beleggen dat met kaas, ham of – heel old school – La Vache Qui Rit.

  2. Twee keer in Frankrijk geweest en slechte ervaringen met het stugge chauvinistische Franse volk!
    Maar ik zal na deze prachtige woorden het land nog een keer aandoen.
    Maar Dousi 1 ding moet ik opmerken:
    Brood komt van de bakker, vlees van de slager en wijn uiteraard uit Frankrijk!!!

    • Nou Chris. Ik vrees dat de beste wijn allang niet meer uit Frankrijk komt. Wat te denken van de PENFOLDS GRANGE uit Australie? (wel even pinnen vantevoren)
      Wel leuk dat je Frankrijk weer een keer gaat aandoen; als je vertelt waar je naar op zoek bent, kan ik je vast wat leuke tips geven!

      groet
      Robert

  3. Pingback: Dousi op Koers | Les Cols Mythiques

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s