Mont-Ventoux

Vandaag is het quatorze julliet, de nationale feestdag van Frankrijk. De wielrenners moeten de roemruchte Mont Ventoux op. De etappe start in Givors en de finish ligt 242 kilometer verderop, op de top van ‘De Kale Berg’. Het is daarmee tevens de langste etappe van de Tour 2013. Over de Mont Ventoux is veel geschreven, gedicht, gezongen zelfs. ‘De Reus van de Provence’ is onlosmakelijk verbonden met twee mannen:
Francesco Petrarca en Tom Simpson.

Foto dichter_renner

Petrarca was een 14e eeuwse Italiaanse dichter/schrijver, tevens grondlegger van het humanisme. Hij beklom de berg om het uitzicht vanaf de top te zien en wordt daarmee beschouwd als de eerste moderne toerist. Wielrenner Tommy Simpson, van beroep technisch tekenaar, overleed op 13 juli 1967 tijdens de etappe naar Carpentras op de flanken van de Mont Ventoux. Hij had teveel van zijn lichaam gevraagd; de verschrikkelijke hitte in combinatie met de door hem geslikte amfetaminen werden zijn dood. Dat onze landgenoot Jan Janssen die etappe won, was uiteraard bijzaak.

Vanmiddag passeren de renners het monument ter nagedachtenis aan Simpson. Ze zijn dan door het bos heen en rijden aansluitend in een op een maanlandschap lijkend decor richting de top.

Mont Ventoux

Je zou verwachten dat de berg, gezien zijn angstaanjagende status, kilometers hoog is. Maar dat valt eigenlijk best mee: 1.912 meter, om precies te zijn. De reden dat hij zo opvalt in het landschap van de Vaucluse is dat de berg geen onderdeel uitmaakt van een bergketen met vele toppen (zoals bij de Pyreneeën en Alpen het geval is), maar uit het niets lijkt te verrijzen. Het monsterlijke van de berg zit ‘m voor wielrenners in de lengte van de klim: 22 kilometer. Het begin is goed te doen, maar dat kan niet gezegd worden van de steile stukken van meer dan 10%, halverwege en ook aan het eind.

Bord Mont Ventoux

Voor mijn gevoel heb ik tientalles etappes gezien die over de Mont Ventoux gingen en/ of er bovenop aankwamen. Maar ook dat valt erg mee als ik de erelijst erop nakijk. Vanmiddag is pas de 15e Ventoux beklimming sinds de eerste passage van de Tour in 1951. Ik herinner mij de klimtijdrit van 1987 nog als de dag van gisteren. Hij werd gewonnen door de Fransman Jean-François Bernard. Direct na die etappe was ik zelf in Hilversum op mijn fiets gestapt om talrijke keren de Albertus Perkstraat op te fietsen voor mijn eigen klimtijdrit. Op deze straat werden ook (amateur)wielerkoersen beslist. Zo ging De Ronde van Hilversum vroeger ‘tegen de klok in’ over de Schuttersweg, dan de Albertus Perkstraat omhoog, de Zonnelaan over en dan de Jonkerweg omlaag. Wij woonden in het hart van dit vierkant: de Sterrelaan. Ik kon er geen genoeg van krijgen. Enfin. Ik heb geen idee wie er gaat winnen vandaag en om volstrekt onpartijdig van de rit te kunnen genieten, waag ik mij vandaag niet aan een voorspelling. Erg benieuwd wat de Nederlanders kunnen, we gaan het meemaken!

Om de inwendige mens te plezieren, kunnen we gewoon in de buurt van de berg blijven. Aan de zuidzijde van de Mont Ventoux liggen de wijngaarden van de Côtes du Ventoux en vinden we er aardbeien en kersenbomen die in het voorjaar in bloei staan. Op de flanken van de Ventoux vinden we ook een aantal truffelplantages. De zwarte truffel ligt verstopt onder eikenbomen en groeit van half november tot half maart. De Provençaalse naam van de truffel is “rabasse”. Deze kostbare en zeldzame lekkernij wordt ook wel de zwarte diamant of het zwarte goud genoemd. Een kilo truffels kost bijna € 200,00. Op deze slopende dag gaan we natuurlijk niet uitgebreid koken. Met de laatste energie die we nog hebben maken we een paar roereieren en schaven we er een paar plakjes truffel over.

Roerei met truffel

http://frenchfood.about.com/od/maindishes/r/eggstruffles.htm

Wat drinken we erbij? Rosé natuurlijk, want we zijn in de Provence. Niet te moeilijk doen, we gaan hiervoor gewoon naar Albert Heijn en kiezen voor de Chateau La Gordonne 2012, je weet wel, die opvallende fles met die wulpse vormen. Tip nog voor de mensen die bij Albert Heijn wijn kopen doen: koop nooit 1 fles, maar koop een doos van 6. Dan krijg je namelijk 10% korting, ongeacht merk of type. Het is per slot van rekening crisis en die flessen komen, let’s face it , toch wel op.

Rosé

Morgen is een rustdag in de Tour. Ik zie er tegenop.

Cordialement,

Robert

Advertenties

2 gedachtes over “Mont-Ventoux

  1. Dous, zou je voor mij kunnen checken hoe snel Froome hem uiteindelijk heeft omhoog gereden (de ventoux)? naar ik meen heeft Iban Mayo de snelste tijd ooit en het is misschien leuk om de tijd van Froome met hem te vergelijken. Er staat een streep in Bedouin en volgens mij reed Mayo hem in 56 minuten. Verder vind de het verhaal van Pantani en Armstrong ook vermeldingswaardig en ben ik blij dat ze Pantani de ritzege niet afgenomen hebben, toch? ik spreek je snel en “keep up the good work”!!

    • Ha Papster, ik geloof dat Froome het record van Mayo (< 56 minuten in de Dauphinee) niet heeft verbroken. Ik kan het niet zo snel vinden, zodra ik het vind laat ik het je weten. Onze goede vriend Joost stond gister langs de route, wie weet heeft hij zijn stopwatch ingeklikt. I'll let you know! Gezellig gister, CU soon!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s