Lugdunum (Lyon)

Wat er vandaag is gebeurd, heb ik nog nooit gezien. Honderd hongerige haaien hadden het peloton niet in meer stukken kunnen scheuren dan de wind en de samenwerkende ploegen van OmegaPharma, Belkin en SaxoBank hebben gedaan. Als je ooit iemand het verschil tussen aanleiding (Kittel op achterstand), oorzaak (lekke band Valverde) en gevolg (Froome past) moet uitleggen, hoef je alleen maar de video van de etappe van vandaag te laten zien. Onvoorstelbaar, wat een chaos. Het hoogtepunt vond ik het (tevergeefs) op kop rijden van die drie domme Basken van Euskaltel. Binnenkort zal duidelijk worden hoeveel Alejandro Valverde ze heeft geboden om het gat van (toen nog) 1 min. 30 sec. te dichten. We moeten rekening houden met $ 10.000 de man, maar het mocht dus niet baten. Valverde verloor vandaag uiteindelijk 10 minuten. Om met Mart Smeets te spreken (hij heeft heel af en toe wel eens een goede uitspraak): de Tour wacht op niemand. Vanmiddag in de auto hoorde ik op de radio een gouwe ouwe van Bachman Turner Overdrive: ‘You aint seen nothing yet’. Nou en of! Mensen, we gaan een GEWELDIGE laatste Tourweek tegemoet.

Morgen rijdt de Tourkaravaan naar Lyon. Deze jubileum-editie van de Tour de France moest de stad wel aandoen. Lyon was immers ook de finishplaats van de allereerste Touretappe ooit, op 1 juli 1903. Van de 90 renners die toen in Parijs waren opgestapt, haalden 21 man de streep in Lyon. De Fransman Maurice Garin (hieronder op de foto) won deze etappe, met drie uur voorsprong op het nummer twee.

Fietsers oud

Wat zijn die slierten die hij om zijn schouder en middel heeft hangen? Dat zijn binnenbanden. Als ze lek reden (en dat deden ze destijds meermalen per etappe), moesten de coureurs zelf hun band plakken of vervangen. Over andere tijden gesproken.

Qua inwoneraantal is Lyon anno 2013 de derde stad van Frankrijk en als alle ‘banlieus’ worden meegeteld, is het zelfs de tweede stad van het land. Lyon is het bestuurscentrum van de région Rhône-Alpes en ligt op de plek waar de rivieren de Rhône en de Saône samenkomen. De stad staat al eeuwen bekend als de hoofdstad van de gastronomie. Topkok Paul Bocuse bevestigde die status in de laatste decennia. De meeste Nederlanders hebben een haat-liefde verhouding met Lyon. Rijdend naar het zuiden staat de stad al tussen Metz en Nancy aangegeven op de borden. En druk of niet, er lijkt altijd wel wat aan de hand met het verkeer in en rond Lyon. Net als vele anderen ben ik altijd blij als ik ervoor bij ben.

Gezien de talrijke heuvels lijkt de etappe van zaterdag geschikt voor iets waar alle Tourfans, mijzelf voorop, al weken op wachten: een kopgroep die uit de greep blijft van het peloton en zelf om de dagprijs mag gaan strijden.

Koersdag Lyon

Alleen de Cannondale ploeg van alleskunner Peter Sagan lijkt een dergelijk scenario om zeep te kunnen helpen.Een heel leger aan renners hebben een kruisje achter deze etappe gezet. Het is onmogelijk te voorspellen met zoveel gegadigden, maar voor de gokkers onder jullie heb ik een lijstje gemaakt van tien namen (in alfabetische volgorde): Albasini, Chavanel, Dumoulin (onze Tom!), Fedrigo, Flecha, Gasparotto, Nordhaugg, Pineau, Terpstra en Voeckler. Links-of rechtsom: een etappe om ons op te verheugen!

De stripboeken van Kuifje en Suske & Wiske hebben mij als jongen nooit echt kunnen bekoren, geen idee waarom eigenlijk. Lucky Luke en vooral Asterix des te meer. Mijn lievelingstripboek is tot op de dag van vandaag “Asterix – De Ronde van Gallia”.

Asterix

Deze Tour de France te voet in vogelvlucht: Julius Caesar stuurt een inspecteur-generaal naar Armorica, om zo snel mogelijk het probleem van het onoverwinnelijke dorp op te lossen. Wanneer Asterix en zijn dorpsgenoten de Romeinen wederom in de pan hakken, bouwt de inspecteur een hek rond het dorp om de Galliërs te isoleren van de buitenwereld. Asterix gaat dan een weddenschap aan met de Romeinen. Hij zal niet alleen uit het omsingelde dorp breken maar ook een rondreis door heel Gallië maken. Als bewijs zal hij uit elke plaats waar hij komt iets lekkers meenemen en aan het eind de Romeinen uitnodigen voor een diner. Halverwege het avontuur belanden Asterix en Obelix in Lugdunum, het huidige Lyon. De dienstdoende prefect van de stad heeft alle ingangen van de stad laten blokkeren. Een ondergrondse verzetsbeweging brengt Asterix en Obelix echter in veiligheid en laat het Romeinse garnizoen verdwalen in de binnenstad. Onze helden krijgen van de verzetsleider een gestolen Romeinse wagen en een lading pittige worst mee. En die pittige worst, die eten wij dus ook vandaag!

Saucisson Jésus de Lyon.

Pittige worst

Geen wijntip vandaag, hoe talrijk de keuze ook in dit gebied. Deze pittige worst in combinatie met het warme weer vraagt mijns inziens om bier. Ik heb het eerder gememoreerd, er bestaat voor mij maar één biertje in Frankrijk: Kronenbourg 1664. Het komt weliswaar uit de veel noordelijker gelegen Elzas (hoofdkantoor Strasbourg, brouwerij in Obernai) maar dat kan me niks schelen. Het is overal in Frankrijk te koop. Ultiem vakantiebier, lekker man.

Kronenbourg 1664

A bientôt!

Robert Dousi

Advertenties

9 gedachtes over “Lugdunum (Lyon)

 1. Dousi of wordt het tijd je columnist te gaan noemen.
  Kom op dagbladen van Nederland hier is iets aan de hand.
  Laat hem niet lopen maar lijf hem in nu hij nog betaalbaar is!!

 2. Honderd hongerige haaien….ja je begint op dreef te komen Dousi. Maar je liefde voor 1664 deel ik niet. Doe mij maar Baltika 7. Of desnoods Baltika 3 of 5.

  • Speciaal voor jou Hans. NB! het is 4 x ‘h’ “….Honderd hongerig haaien hadden…..” waarvan acte graag! 🙂
   PS: wanneer gaan we Baltika drinken. Ik ken het niet, ik vermoed dat dat maar beter is ook, maar alles moet je een keer proberen nietwaar?

 3. Betaalbaar. Haha. Als ik iets niet wil zijn …… 😉 Fijne vakantie Chris!

 4. Tjonge jonge
  Wat een etappe.
  De invloed van Merijn Zeeman en Nico Verhoeven zijn goed zichtbaar.
  Niet meer dat laffe afwachtende koersen maar “a l’attaque”

  Echt genieten.

  • Helemaal eens Gerard, ik heb ook genoten! Merijn Zeeman is echt goed ebzig, maar ja wat wil je ook: zijn dramatische voorganger Eric Breukink kon een keiharde stalen buis nog in een slappe closet rol veranderen. Wat een natte wind was dat! Veel plezier vandaag met de etappe naar de Mont Ventoux, mijn nieuwe weblog is zojuist gepost en gaat over deze berg! groeten Robert Dousi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s