In het hart van Frankrijk

Tours is de hoofdstad van het departement Indre-et-Loire, onderdeel van de région Centre. De stad is donderdag de finishplaats (die etappe start in Fougères) én vrijdag de vertrekplaats voor de etappe naar Saint-Amand-Montrond. Waarom ik donderdag zelf niet in Tours slaap om dit dubbele spektakel live mee te maken, is mij volkomen onduidelijk. Het is per slot van rekening maar 700 km rijden, een ideale afstand. Voorwaar een gemiste kans en ik reken het mezelf aan. Tours is namelijk een prachtige historische stad met fraaie gebouwen, imposante bruggen over de Loire en als letterlijke hoogtepunt de statige Gotische kathedraal Saint-Gatien. Mooi wijngebied ook. Voor de quizliefhebbers onder mijn lezers die van onmogelijke vragen houden: hoe worden de inwoners van Tours genoemd? Antwoord: Tourangeaux. Een totaal nutteloos weetje, ik koester het antwoord daarom des te meer. Wielrennen is de Tourangeaux niet vreemd: elke herfst is hun stad namelijk de aankomstplaats van de klassieker Parijs-Tours die vaak in een massasprint eindigt.

Kathedraal Tours

De Tourkaravaan verlaat Normandië (Tony Martin won daar zoals verwacht de individuele tijdrit) en trekken via de Le Pays de la Loire naar de région Centre. Zowel donderdag als vrijdag is de kans op een massasprint weer groot; het zijn immers de laatste kansen voor de sprintploegen tot aan Parijs. Aan de andere kant: het wordt toch ook weer eens tijd dat een klein kopgroepje voor de overwinning mag gaan strijden, bij voorkeur met onze eigen Niki Terpstra, Lars Boom of Tom Dumoulin – laten we het hopen!

In de AD Tourgids 2013 staat te lezen bij de etappe van vrijdag “……Tourbeelden die vandaag allemaal zullen voorbijkomen: de hooibalen, de zonnebloemen de mee rennende paarden en de uitingen van huisvlijt…..”. Toen ik dat las, moest ik glimlachen. Als we met het gezin onderweg waren naar Zuid-Frankrijk werd de snelweg waar mogelijk gemeden en reden we zoveel we konden op secundaire (“groene of gele”) wegen. Zodra mijn vader in deze contreien hoge zonnebloemen of van die opgerolde hooibalen zag, wisten mijn en zus en ik achterin hoe laat het was. We gingen elk moment stoppen en dan moest er een gênante foto gemaakt. Ik hoor het mijn moeder nog zeggen: “Ach, laat die man toch, jullie weten toch hoe leuk hij het vindt. Voor zijn fotoboek, joh – we zitten zo weer in de auto!”. En daar stonden we dan weer. Onderstaande foto’s zijn eind jaren ’80 gemaakt in het hart van Frankrijk, commentaar overbodig.

zonnebloemen_strobalen

Wat eten we vandaag? Dat kan maar ding zijn: Les Rilettes de Tours.
Klassieke Rilette is een pastei van fijngehakt varkensvlees en mager vet, maar kan tegenwoordig ook worden gemaakt van eend, konijn of zalm. Het wordt vaak gepresenteerd in aarden potjes, bedekt met een laagje zuiver vet, net paté eigenlijk. Je ziet die potjes vaak staan tussen de lavendelzakjes en de nougat in de geschenkenhoek van benzinepompen langs de Autoroute. Alleen al de gedachte aan die machtige pleisterplaatsen langs de Franse wegen (“Aires”) brengt mij onmiddellijk in vakantiestemming.

http://www.smulweb.nl/recepten/928483/Rillettes-de-tours

Rilettes

Wat drinken we erbij? Ik twijfel, eerlijk gezegd. Het is een erg vet en zout gerecht. Voor de zekerheid heb ik een expert maar weer om hulp gevraagd. Ruud de Geus, die mij eerder uitstekend adviseerde bij de Bouillabaisse aan het begin van deze Tour, komt desgevraagd met de volgende suggestie, ik citeer uit mijn mailbox:

Beste Robert,
Ik zou het in de streek houden waar je nu zit en waar het gerecht vandaan komt: 2011- Saumur-Champigny (Yves Lambert), 8,75 ex. 10,59 incl. Dit is de simpele cuvée. De wijn houdt een beetje het midden tussen Bordeaux en Beaujolais. Een volle redelijk stevige smaak met veel fruit. Ik geloof niet dat je een al te hoge wijn moet serveren bij een stokbroodje met rillettes. Nu nog een leuk grasveld zien te vinden en een plaid om op te picknicken.

Kort hierop ontving ik nog een mailtje van Ruud:

Sorry, ik was vergeten te vermelden dat het een wijn is van 100% cabernet franc druiven. Dat mag niet anders in deze appellation maar misschien wist je dat al.

Saumur Champigny

Nee, Ruud – dat wist ik niet. Maar nu wel. Hartelijk dank en tot een volgende etappe!

http://www.degeuswijn.nl/producten-detail.asp?art=647&lng=1

Cordialement,

Robert Dousi

Advertenties

5 gedachtes over “In het hart van Frankrijk

  1. Mooie hooibaal- en zonnebloemfoto’s met mooie jaren ’80 kleur, maar had je nu niet even over je eigen schaduw heen kunnen stappen bij het kopiëren ervan?

  2. Robert,

    Ik vraag mij af wie die foto’s heeft gemaakt, of had je vader voor die tijd een zeer geavanceerde camera

    • Ha Renee, logische vraag. Het was geen plaatselijke Franse boer of zo (hoewel mijn vader zo’n kerel gerust van zijn tractor had getrokken om een kiekje van ons te maken) maar KATJA, een vriendin van mijn zus. Zij waren 17 en stonden op een camping (Port-Grimaud) vlakbij het huis wat mijn ouders hadden gehuurd (Grimaud). Vandaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s