Aan de Bretonse kust

Vandaag was een rustdag in de Tour de France. De renners zijn per vliegtuig verplaatst naar Bretagne waar ze een dag mochten herstellen van de loodzware Pyreneeën. Ongeveer de helft van het peloton snakte naar een adempauze en is lekker op bed gaan liggen. De andere helft heeft vandaag, geloof het of niet, tientallen –zo niet honderd+ -kilometers gefietst om het ritme vast te houden. Sky-kopman Froome bevestigde afgelopen weekend zijn status als topfavoriet en de Nederlanders konden geweldig goed mee. Contador en Rodriguez vertoonden wat kleerscheurtjes en het BMC duo Evans en Van Garderen viel – net als een half dozijn Fransen- door de mand. Zij zullen zich nu vooral op een ritzege gaan concentreren.

Teletekst

Over Robert Gesink is sinds jaar en dag veel te doen in Nederland. In elk ander land zou hij een veelgeprezen renner zijn. Maar in Nederland kan men het alleen maar hebben over zijn valpartijen en zijn vermeende gebrek aan mentale- en fysieke hardheid. Ik vind dat onterecht. Ja, hij heeft veel pech gehad op cruciale momenten in zijn carrière. Ja, hij heeft zich niet altijd even handig uitgelaten in de media. Maar zijn ploegleiding heeft ook fouten gemaakt, en hoe! Zo is Gesink in 2011 als een van de Tourfavorieten van start gegaan. Hij viel in de eerste week zo hard dat hij gelijk door zijn team uit de koers had moeten worden gehaald. In plaats daarvan lieten ze hem, de ploeg en daarmee heel Nederland een week lang onnodig lijden. Hiermee werd maar 1 doel bereikt: Gesink bevestigde in de ogen van het NL publiek zijn status als “net-niet” renner. Dat had anders gemoeten.

Ander voorbeeld: vraag tien Nederlanders hoe Robert Gesink het in de afgelopen Giro d ’Italia heeft gedaan en alle tien zullen ze zeggen dat hij gefaald heeft. Hadden ze het MIJ gevraagd dan had ik gezegd dat ik van hem genoten heb, vooral in de lange rit naar Ivrea. Zoveel drive, zoveel absolute wil uitstralend om die etappe te winnen. En dan vliegt zijn ketting eraf op een paar kilometer voor de finish! De andere drie koplopers mochten zonder Gesink om de ritzege gaan strijden. Wat een pech, niets aan te doen, maar zijn koersgedrag in het uur daarvoor was hartverwarmend. En dat heb ik onthouden!

Robert Geesink

De onderbuik negerend, hier de feiten op een rij: Robert Gesink won vele jongerenklassementen en diverse etappes, o.a. in de Rondes van België en Zwitserland. Hij was eindwinnaar van de Rondes van Emilia, Oman en California. Zeker laatstgenoemde zege valt niet te onderschatten. Daarnaast eindigde Gesink al vier keer (!) in de Top 10 van een grote Ronde, drie keer in de Vuelta en een keer in de Tour. Vraag alle profwielrenners welke van hun collega’s zeker geen doping hebben gebruikt en vrijwel allemaal zullen ze Gesink in hun lijstje opnemen. Dat zegt ook iets, nietwaar? Last but not least: ik vind het schitterend hoe hij zich afgelopen weekend in de bergen heeft gemanifesteerd. Zelf aanvallen en als het dan niet lukt om weg te blijven je volledig uit de naad werken voor je teamgenoten: zo zien we het graag. Samenvattend: ik roep iedereen op om Robert Gesink te waarderen voor wat hij is: een van de grootste wielrenners van zijn generatie van wie we nog jaren mogen gaan genieten als wij hem daartoe de kans geven. En daarvoor is tijd genoeg want Robert Gesink is geboren op 31 mei 1986 dus hij is pas net 27 jaar!

Terug naar de koers. We zijn aangekomen in de région Bretagne, geboortegrond van Tourlegendes als Louison Bobet en Bernard Hinault. Morgen staat er een mooie rit op het programma. En met ‘mooi’ bedoel ik dan de beelden van omgeving want ik verwacht eerlijk gezegd een oersaaie etappe. Een kopgroepje van een man of drie/vier zal in de laatste 10 km in de kraag worden gegrepen door de sprintploegen. We schrijven op: Omega-Pharma (Cavendish), Argos-Shimano (Kittel) en Lotto-Belisol (Greipel). De rit voert van Saint-Gildas-des-Bois naar Saint-Malo, van zuid naar noord, over 197 winderige kilometers. Onderweg passeren we het militaire opleidingskamp van Coëtquidan, waar cadetten in uniform het peloton zullen begroeten. Als dit in beeld gebracht wordt, zitten die miljoenen Fransen natuurlijk met een harde plasser voor de buis. Chauvinistische charlatans zijn het, die Fransen, maar geef ze ‘s ongelijk. De finishplaats Saint-Malo schijnt bijzonder mooi te zijn met haar eeuwenoude stadswallen. Het stadsdeel aan de binnenkant wordt ‘Intra-Muros’ genoemd. Aan de grote toegangspoort bevindt zich het kasteel, dat nu deels stadhuis en bibliotheek is, maar ook een aantal musea bevat.

Saint Malo

Ik ben benieuwd, maar kan ik niet over meepraten want tot mijn spijt ben ik nog nooit in Bretagne geweest. In de noordwest hoek van Frankrijk ken ik alleen het noordelijker gelegen Normandië waar we in 1985 vergeefs met ons gezin op de boot naar Guernsey stonden te wachten. In plaats van een week vakantie op het Kanaaleiland, werd het werd ‘slechts’ een overnachting in Deauville vanwege het stakende havenpersoneel. Ooit zal ik dit rechtzetten en alsnog de oversteek maken.

Wat eten we in deze westelijke contreien? Op de rustdag maandag hebben we ons keurig gedragen met een ‘Croque Madame’ (dat is een ‘Croque Monsieur’ met een gebakken ei erop) en een grote fles Perrier. Ook omdat we vandaag geld uitgespaard hebben, gaan we ’t er morgen maar eens lekker van nemen…….Zeetong uit Bretagne!

http://www.smulweb.nl/recepten/656733/Zeetong-uit-bretagne

Zeetong_Bretagne

En nu de portemonnee toch open staat: we drinken er een mooie Sancerre bij, Domaine Curot 2011 om precies te zijn, een fraaie Loire wijn. Iets oostelijk gelegen van Bretagne, dat wel, maar vooruit. Hij is in Nederland verkrijgbaar voor EUR 15.99 de fles via onderstaande webwinkel.

http://www.grapy.nl/detail/witte-wijn/frankrijk/sancerre-domaine-curot-4966.html

Wijn Zeetong Bretagne

Cordialement,

Robert Dousi

Advertenties

9 gedachtes over “Aan de Bretonse kust

  1. “Chauvinistische charlatans”, van zulk rijm word ik erg blij. Mooi.

  2. Robert,

    Wat betreft Geesink helemaal mee eens, je moet iemand aan het eind van zijn carrière pas beoordelen.

  3. Ah, zo’n heerlijk tongetje!
    ook lekker met een beetje inlandse Appel Cider

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s