Le Grand Départ

Maarliefst 99 edities liet de Tour de France het eiland links liggen maar in het jubileumjaar is Corsica dan toch de eer te beurt gevallen Le Grand Départ van de 100e Tour de France te mogen verzorgen. Wat heet: niet eentje maar drie etappes zullen er worden verreden op het Ile de Beauté en de Franse TV helikopters zullen weinig moeite hebben om schitterende plaatjes te schieten van de kronkelige wegen, de pittoreske baaien en de imposant steile kliffen.

Zelf was ik er twee keer met mijn familie, zo vierde ik er in 1982 mijn 8e verjaardag – net oud genoeg dus om me ‘La Corse’ nog aardig goed te kunnen herinneren. Mijn vader had zijn lichtbeige Renault V20 via Lyon naar Nice gestuurd al waar een in mijn ogen monsterlijk groot veerpont van Corsica Ferries klaar stond om ons naar de noordoostelijke havenstad Bastia over te zetten. We sliepen op de boot met zijn vieren op een hut van twee bij twee meter; mijn zus en ik vonden het maar al te prachtig. Onze vakantiebestemming was een huurhuis in het piepkleine San Ciprianu gelegen aan een baai van Porto Vecchio, vertaald ‘Oude Haven’. Mijn belangrijkste drie herinneringen aan Corsica: in hoofdstad Ajaccio hebben ze de grootste ijscoupes van de wereld, op de stranden scheren de blusvliegtuigen nog geen vijftig meter boven je hoofd en de inheemse maquis struik kun je inderdaad vanaf zee al ruiken zoals Napoleon Bonaparte, Corsica’s beruchtste kind, altijd heeft beweerd.
Porto Vecchio
De eerste etappe van de Tour de France 2013 is voor de verandering geen proloog (zou Fabian Cancellara daarom verstek hebben laten gaan?) maar een rit over een afstand van 213 km die ongetwijfeld in een massasprint zal eindigen. De start is in de toeristische plaats Porto-Vecchio. Na een zuidelijk bochtje langs het weergaloos mooie Bonifacio gaat het plankgas noordwaarts langs de relatief vlakke oostkust. De eerste gelukszoekers van deze Tour mogen na een klein uur explosief koersen gaan strijden om de bolletjestrui op de Cote de Sotta (4e categorie), de enige col van deze etappe. Daarna zullen de sprintersploegen Omega Pharma (Cavendish), Argos-Shimano (Kittel), Lotto-Belisol (Greipel) en Cannondale (Sagan) het heft in handen gaan nemen. Het wordt levensgevaarlijk vandaag, een simpel rekensommetje leert ons dat we moeten vrezen voor verschrikkelijke valpartijen. Ongeveer tien ploegen hebben namelijk een sprinter in hun midden die vandaag hoopt te kunnen winnen. Eenzelfde aantal kopmannen wil van voren zitten om niet het slachtoffer te worden van een val. De sprinters hebben vaak tot diep in de finale treintjes van drie tot vier knechten om zich heen, de kopmannen voor het klassement minimaal twee adjudanten. Binnen de laatste drie kilometer is afgesproken dat kopmannen geen tijd aan hun broek krijgen in geval van calamiteiten. Maar dat betekent alsnog dat zo’n zestig man met dik zestig kilometer per uur op de voorste twee rijen willen zitten terwijl de weg richting Bastia maar zo’n vier meter breed is. Voeg daarbij dat de sprintoverwinning vandaag ook gelijk de felbegeerde gele trui oplevert en ik vrees dat we de perfecte cocktail voor een vreselijke chute te pakken hebben. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de aanwezigheid van kamikazepiloten als Bouhanni en Ferrari….

Wat eten en drinken we vandaag? Op deze stressvolle openingsdag gaan we natuurlijk niet uitgebreid kokkerellen. We volstaan met een vers ciabattabrood, in de lengte doorgesneden, met daartussen dikke plakken Niolo, een pittige Corsicaanse schapenkaas die wordt gerijpt in vochtige kalkgrotten. Minuut of acht in de oven om de kaas te laten smelten en klaar zijn we.

Niolo kaas Colomba biere

In de komende weken zullen in mijn blog fraaie wijnen de revue passeren uit de streek waar het peloton doorheen fietst. Op deze eerste Tourdag gaan we echter voor een lekker koud biertje. Om precies te zijn: een grote fles Colomba, Corsicaans witbier, gebrouwen van gerst en tarwe en op smaak gebracht met kruiden van de Maquis struik.

Santé!
Robert Dousi

Advertenties

Een gedachte over “Le Grand Départ

 1. Beste Dousi,

  Ik vind dat je prachtig schrijft en hoop dat je daar ooit iets mee gaat doen.
  Je hebt echt talent.
  Heb vab je blog genoten en zal dat zeker blijven doen.
  Heb collega’s deze blog doorgestuurd.
  Hoop je snel weer te zien.

  Gr Chris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s