Voorbeschouwing Tour de France

routekaart-tour-de-france-2013De 100-ste Tour de France staat voor de deur en het belooft een enorm spektakel te worden.

De Tour-organisatie heeft een schitterend parcours uitgestippeld dat recht doet aan de geschiedenis van de Tour en Frankrijk als geheel met haar fraaie landschappen, chateaus en monumenten. Een aantal ‘usual suspects’ mocht bij deze jubileum editie natuurlijk niet ontbreken. Bijvoorbeeld het geraas over de Champs Elysees op de slotdag, de beklimming van de Alpe d’Huez (twee maal in 1 etappe!), een tijdrit naar het schitterende Mont Saint Michel, een rit door het militaire opleidingskamp van Coetquidan waar cadetten in uniform het peloton zullen begroeten en de beklimming van de verschrikkelijke Mont Ventoux waar de onfortuinlijke Tommy Simpson in 1967 dood van zijn fiets viel.
Maar er is meer. Wat bijvoorbeeld te denken van de eerste dagen op het eiland Corsica?

La Corse, bijgenaamd Ile de Beaute, maakt haar debuut als decor van ’s werelds grootste, jaarlijkse sportevenement. Miljarden wereldwijd zullen door de Franse TV helicopters kennismaken met een van de mooiste stukjes van Europa : de steile rotswanden langs de zuidkust bij Bonifacio. En los van de schitterende plaatjes van Corsica belooft ook de koers zelf het nodige vuurwerk op te leveren. Zelden zal het eerste weekend zoveel stress op leveren als nu. Waar de Tour traditioneel in de eerste paar dagen een korte proloog en vooral vlakke etappes met massasprints in het verschiet heeft, moet het peloton dit jaar gelijk aan de bak in etappes waar het geen meter vlak is en waar al in de 2e en 3e etappe een aantal serieuze cols moet worden beklommen. Er zijn dus gelijk kansen voor iedereen en dat wordt letterlijk gevaarlijk. Vrijbuiters (zoals Voeckler, Chavanel, Albasini) zullen zeker een poging gaan wagen in de hoop weg te blijven met een kleine groep. Renners met ambities voor de bolletjestrui (wij hopen hier natuurlijk op onze kersverse nationaal kampioen Hoogerland) kunnen gelijk al goede zaken doen op Corsica. Machtsprinters die een berg over kunnen (Sagan, Greipel, Rojas) hopen dat de supersprinters (Cavendish, Kittel, Bouhanni) er voortijdig afvliegen. Voor de kopmannen die geacht worden een goed klassement te rijden (Froome, Contador, Rodriguez) is het vooral zaak vooraan in het peloton te koersen om in geval van valpartijen het risico te beperken.
Na de eerste drie hectische dagen op Corsica, vormen de palmbomen op de roemruchte Promenades des Anglais in Nice het decor voor een ploegentijd waar naar verwachting Team Sky, Omega-Pharma-QS, Garmin-Sharp, Astana en Orica-Greenedge de prijzen gaan verdelen.

Op het vasteland zal er met Argos-Shimano op kop aangestuurd worden op massasprints in Montpellier en Marseille. Tijdens de geaccidenteerde rit naar Albi, hoofdstad van het departement Tarn, krijgen vrijbuiters vermoedelijk een goede kans om weg te blijven.

En dan gaan we echt klimmen. Op zaterdag 6 juli gaan we voor het eerst zien hoe de onderlinge verhoudingen liggen op de Col de Pailheres (HC) en Ax 3 Domaines (1e CAT, finish bergop). De volgende dag wachten er vijf cols waarvan vier van de 1e categorie. De goede dalers onder de klimmers hebben hun zinnen gezet op deze rit.

Na de eerste rustdag staat er een historische rit naar Saint Malo op de agenda. Niets lijkt hier een massasprint in de weg te kunnen staan. Op woensdag 10 juli staat de individuele tijdrit naar Mont Saint Michel op het programma. Bij afwezigheid van Fabian Cancellara gaan Tony Martin, Sylvain Chavanel en het Sky team (Froome, Thomas, Porte) hier om goud strijden.

Na bloedstollende aankomsten in Tours en Lyon trekken we naar de bakoven van Frankrijk waar de verschrikkelijke Mont Ventoux wacht in een rit over 242 kilometer, de langste etappe dit jaar. In de laatste week volgt een lastige etappe naar Gap (Bauke Mollema, hier kan jij winnen!), nogmaals een individuele tijdrit langs het meer van Serre-Poncon waarna op donderdag 18 juli de Koninginnerit volgt: twee keer Alpe d’Huez op in 1 etappe! De laatste vrijdag en zaterdag volgen er nog twee zware Alpenritten naar Le Grand Bornand en eentje in/om Annecy. Zaterdag einde middag weten we wie de Tour gaat winnen, want zondag wordt het een massasprint op de Champs Elysees in Parijs waar Mark Cavendish een superstunt kan uithalen door er voor de vijfde keer op rij te winnen.

Cordialement,
Robert Dousi

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s